Principál Bolek Polívka vs. ředitel Martin Glaser: Boj o divadlo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Principál Bolek Polívka vs. ředitel Martin Glaser: Boj o divadlo!

Principál soukromého divadla Bolek Polívka.
Principál soukromého divadla Bolek Polívka. (Foto Aha! – Jiří Nováček, NdB)

Brnem otřásá prudký spor dvou vážených kulturních institucí s početnou fanouškovskou základnou. Do sebe se totiž bez pardonu pustily městem zřizované Národní divadlo Brno a soukromé Divadlo Bolka Polívky, dva podobné a přitom tak rozdílné kumštýřské světy.

Soukromý soubor nejslavnějšího brněnského herce totiž kvůli praskajícímu obecnímu domu na Jakubském náměstí, kde je v nájmu, nebude mít od léta kde hrát. Radnice se rozhodla dům opravit a Polívkovi doporučila hostovat v divadle Reduta na Zelném trhu. To je také v majetku města, ale sídlí zde soubory Národního divadla. A to se postavilo tvrdě proti. Dělit se o Redutu nechce.

Situace je o to víc prekérní, že většinou vyprodané Polívkovo divadlo slaví třicátou výroční sezonu. „Nechceme ji odehrát někde ve vagonech nebo provizoriích,“ nechal se slyšet principál Bolek Polívka (73). Oslovení herci a režiséři se shodli, že možným útočištěm pro Polívkovo divadlo vidí v prázdné budově bývalého Králíkova divadla na Výstavišti, rekonstruovaném Semilassu, nebo v Divadle Husa na Provázku. U obou posledně jmenovaných však hrozí rovněž termínové kolize naplánovaných akcí. Schůzka obou stran, která měla tento týden přinést řešení, trvala ale pouhých pět minut. Obě strany vstaly od stolu s tím, že domluva možná není. Brněnští politici nevědí, jak mají situaci vyřešit.

Otec a syn Polívkovi o věrnosti i herecké profesi: V čem Jan bude jako otec a v čem ne?

Video se připravuje ...

Hlas z Národního divadla

Národní divadlo využívá Redutu maximálně. „Nejen pro činohru, ale i pro balet. Kromě hracích dnů potřebujeme čas na přípravy scény a údržbu. Každá premiéra vyžaduje čtyři dny jevištních příprav,“ řekl šéf divadle Martin Glaser. „Volné termíny nemáme kde brát,“ zdůraznil.

Hlas z Polívkova divadla

„Odmítám, že bychom si hodlali Redutu a prostory užívané Národním divadlem přivlastnit,“ napsal Bolek Polívka pro Aha! a dodal: „Pokud nedojde ke kompromisu, model soužití obou souborů v jednom prostoru padá.“ Divadlo potřebuje pro reprízy a uvádění nových představení minimálně polovinu měsíce.

Hlas z brněnského magistrátu

„Reduta je pro Divadlo Bolka Polívky preferovaná varianta pro sezonu 2023/2024 v podobě sdíleného prostoru s Národním divadlem Brno. Pro další sezony zvažujeme více možností, vždy je však potřeba analyzovat finanční stránku věci, což se bude dít u všech alternativ,“ uvedl mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Thálií oceněný Bolek Polívka: Která jeho žena vydá za všechny?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.