Dcera Nadi Urbánkové (†83) Jana: Proč si změnila křestní jméno... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Dcera Nadi Urbánkové (†83) Jana: Proč si změnila křestní jméno...

Jana Fabiánová a Naďa Urbánková
Jana Fabiánová a Naďa Urbánková (archiv Blesku)

Dcera nedávno zesnulé zpěvačky Nadi Urbánkové (†83), kterou všichni znají jako Janu Fabiánovou (44), si nechala ve svých 18 letech změnit zápis v matrice. Proč se jí ale tehdejší jméno – Linda Nemejovská – nelíbilo, to musí vysvětlovat dodnes.

S nápadem na změnu přišla už v době, kdy ještě žily s maminkou ve Švýcarsku a nebyla plnoletá. „Až ti bude osmnáct, dělej si co chceš,“ řekla jí tehdy Naďa. „Jméno jsem řešila už odmalička,“ přiznala Jana. „Ale když jsem začala vážně uvažovat nad kariérou zpěvačky, radila jsem se s maminkou, se svou profesorkou a několika dalšími lidmi z naší branže. Řekli mi, že to je dobrý nápad,“ vzpomněla Fabiánová, jak ji její blízcí podporovali. Její jméno jí připadalo umělecky neznělé. „Linda je takové americké. Okolí mi říkalo: Udělej to teď a udělej to oficiálně,“ doplnila ještě.

Jana Fabiánová na mši za mámu Urbánkovou: Co jí pomáhá překonat žal?

Video se připravuje ...

A tak si jednoho dne s mamkou sedly a začaly vést vážný rozhovor. „Mami, chtěla bych se jmenovat Jana. Nevím proč, ale celý život mi přijde, že to jméno Linda, že to nejsem já. Mně přijde, že jsem Jana,“ svěřila se mamince tehdy ještě Linda. Naďa se prý začala smát a prozradila jí rodinné tajemství. „No, ty ses měla jmenovat Jana,“ přiznala své dceři. Celé těhotenství prý o miminku mluvili jako o Janě, ale těsně před porodem vyšel kalendář s novými jmény a na poslední chvíli si to Urbánková rozmyslela. Jana si ale na jméno Linda nikdy nezvykla...

Zemřela Naďa Urbánková (†83): Prošla si těžkými životními zkouškami

Video se připravuje ...

Zůstaly jen dluhy

Jana žila ve Švýcarsku se svou maminkou a nevlastním otcem pět let. Když jí bylo 18 let, vrátila se do Česka, kde odstartovala pěveckou kariéru pod novým jménem. Naďa Urbánková se pak s manželem ze Švýcarska přestěhovala do Protivína, kde založili sanatorium. Její manžel byl ovšem despotický člověk a zpěvačka se s ním po letech utrpení rozvedla. Po manželovi jí zůstaly jen dluhy.



Přečtěte si
ELLA Průšová
23. 3. 2023 • 17:41

Třeba bude udávat muský, za znásilnění! To jí jde, líp než zpěv!

Marka Hojdarová
22. 3. 2023 • 17:09

Proc jste tak nenavistni?
Je to proste zpevacka,no a co? Starejte se o sebe.

Uživatel_5348500
22. 3. 2023 • 16:41

Nicka a nýmand, těží ze slávy své mámy, at´radši dělá pořádnou práci, kde asi a co zpívá? každý chce být zpěvák, těch zde máme přehršel, ale dělat něco, co přináší užitek pro všechny, to nee.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.