Co bude dál s Babišem? Kolegové jsou připraveni pokračovat bez něj | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Co bude dál s Babišem? Kolegové jsou připraveni pokračovat bez něj

Babiš se nejspíš vrátí do svého karavanu
Babiš se nejspíš vrátí do svého karavanu (Foto Blesk - Martin Přibyl)

Co bude dál s Andrejem Babišem (68, ANO)? Poznamená ho politicky nějak jasná prohra s Petrem Pavlem (61) v prezidentském klání? Podle politologů se jeho pozice příliš neoslabí a expremiér se už nyní nejspíš vrhne na sněmovní kampaň.

Neúspěch v boji o Hrad by neměl mít pro bývalého předsedu vlády fatální důsledky. „Jeho kolegové jsou sice připraveni pokračovat bez něj, ale až v okamžiku, kdy on zavelí nebo když se pro to sám rozhodne,“ řekl Aha! politolog Lukáš Jelínek.

Budoucnost expremiéra může objasnit už nadcházející sjezd hnutí, který by se měl uskutečnit 8. února. Andrej lovil všude Také politolog Josef Mlejnek se nedomnívá, že by Babiše oslabila prohra samotná, ale možná spíše způsob, jakým vedl kampaň. „Tlačil na pilu a ukázalo se, že je to kontraproduktivní. Dopustil se některých výroků, které vyvolaly bouři kritiky, a to i v zahraničí,“ vysvětluje. Šéf ANO navíc musel hledat a oslovovat voliče, kde se dalo. Nejvíc Babiš »pytlačil« v revíru SPD. Hlavně v prvním kole tam byl úspěšný. Že by se ale Babišovi podařilo i ve sněmovních volbách urvat přes 2,4 milionů hlasů, které dostal v prezidentském klání, je nepravděpodobné.

„Prezidentské volby jsou unikátní. Nemůže automaticky počítat s tím, že voliči budou volit hnutí ANO i v budoucnu a bude je muset v kampani před volbami znovu oslovit a snažit se je získat,“ řekl Mlejnek.

Obyčejný občan

Otázkou je, kam své síly nyní Babiš namíří. Kromě toho, že je šéfem hnutí, je také poslancem. Ale pouze řadovým, bez jakékoliv funkce v některém z výborů. Navíc na Twitteru si teď odstranil, že je zákonodárcem a nahradil to lakonickým »občan ČR«. I to může být podle politologů signál, kam se teď budou expremiérovi kroky ubírat.

„Přece jenom zjevně mu ta role poslance a vůdce opozice příliš nesedí,“ myslí si Jelínek. Podle Mlejnka může hrát roli, že funkce poslance není pro Babiše dostatečně honosná. „Pro něj ten poslanecký mandát vlastně moc neznamená,“ uvedl. Oba politologové se shodují, že expremiér může přijít s oprášením své kontaktní kampaně, kdy ve svém obytném voze navštěvoval česká města a vesnice. A tím se připravovat na volby do Poslanecké sněmovny v roce 2025.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.