Odejde Babiš ze Sněmovny i z politiky? To oznámí už zítra! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Odejde Babiš ze Sněmovny i z politiky? To oznámí už zítra!

Andrej Babiš ve svém volebním štábu. (28.1.2023)
Andrej Babiš ve svém volebním štábu. (28.1.2023) (Blesk:foto CNC: Marek Patek Foto CNC: Marek Pátek)

Prezidentské volby projel Andrej Babiš (68) o milion hlasů. Při uznání porážky řekl, že o jeho budoucnosti v politice se rozhodne 8. února, což je už zítra. Na stole jsou tři možné scénáře – rezignace na poslance, konec ve Sněmovně i v hnutí ANO. Nebo to celé bude úplně jinak? Jak to vidí politolog?

Variant a 1: Rezignuje na post poslance, ale zůstane šéfem hnutí ANO

Podle kuloárů ze Sněmovny i z hnutí Babiš velmi vážně uvažuje o rezignaci na poslanecký mandát. O víkendu to připustil i 1. místopředseda ANO Karel Havlíček (53). Podle politologa Lukáše Jelínka by tento scénář byl pro partaj výhodný.

„Hnutí ANO by se v tomto případě mohlo chovat přece jenom trochu svobodněji. Zatímco Babiš by jako předseda objížděl nadále regiony, setkával se s voliči a oslovoval by radikálnější část voličstva, jiní představitelé hnutí by se třeba snažili oslovovat ty umírněnější nebo středové voliče,“ myslí si Jelínek. Pokud by se k tomu expremiér rozhodl, ztratil by ale možnost vystupovat na zasedání dolní komory a reagovat tak přímo ve Sněmovně na kroky vlády Petra Fialy (58, ODS).

Politolog Lukáš Jelínek

Varianta 2: Zůstane poslancem, ale skončí v hnutí ANO

Podle Jelínka je tato varianta nereálná už proto, že expremiér veřejně několikrát deklaroval, že ho práce poslance moc nenaplňuje. „Na tom by Andrej Babiš nic moc nezískal. Trápil by se v Poslanecké sněmovně, přitom hnutí už by vedl někdo jiný,“ řekl Aha! politolog. Podle blízkého zdroje z hnutí ANO se o této variantě uvnitř strany vůbec nemluví.

Varianta 3: Rezignuje na všechny posty a odjede zcela z politiky

Na stole je také varianta, že neúspěšný prezidentský kandidát se z politiky stáhne úplně a rezignuje na předsedu hnutí a na post zákonodárce. „Kdyby se to rozhodl úplně zabalit, potom by s tím mohlo mít hnutí ANO určitý problém. Ale ne tak, že by skončilo. Prostě by jeho preference byly kolem deseti procent,“ myslí si politolog Lukáš Jelínek. V posledních volbách do Sněmovny přitom hnutí ANO skočilo druhé a získalo 27,12 procenta.

„Časem by se mohlo dostat i pod deset procent, ale rozhodně by v politice neskončilo, jenom by se stalo tuctovou politickou stranou, na jaké jsme zvyklí,“ dodává politolog. Pokud by se Babiš rozhodl odejít, tak by se podle kuloárů chtěl před volbami do Sněmovny v roce 2025 vrátit a pokusit se znovu získat hlasy občanů.

Přečtěte si
AHel
7. 2. 2023 • 08:20

Pane Babiši, zůstaňte prosím v politice pro ty lidi, kteří Vás chtěli za prezidenta, i když já osobně bych Vás chtěla za premiéra, pan Fiala není osobnost, šedi­váček­....dě­kuji. To není ostuda, že jste nevyhrál, to byl takový hon na Vás a neználci politického prostředí podlehli. Lidi jsou frustrovaní a tak někomu uškodit jim pomohlo zchladit si svojí blbou náladu. Máte přehled 8 let v politice a v podnikání, víte 10x více než celá vláda s divnými lidmi....ani jeden tam není normální. Smutné. Opatrujte se.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.