Jak je to s prezidentem na známkách? Buch, štempl na hlavu státu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Jak je to s prezidentem na známkách? Buch, štempl na hlavu státu!

Známka s Petrem Pavlem
Známka s Petrem Pavlem (reflex.cz)

Poštovní známky se staly fenoménem novodobé historie. Kromě toho, že po dobu téměř dvou století dokumentují významné události, nechybí na nich ani panovníci a prezidenti všech zemí napříč světadíly. Naši prezidenti se na nich vystřídali všichni, jen čerstvě zvolený Petr Pavel prý svoji známku nechce. Považuje to zřejmě za marnivost, zbytečně kultovní záležitost.

Pokud názor nezmění, stane se naší první hlavou státu, jejíž portét by na známce chyběl. O názor na tuto situaci jsme proto požádali předsedu Svazu českých filatelistů Ing. Julia Cacku.

První byl František Josef I.

První známky se na našem území objevily už za Rakouska - Uherska. „Pokud pod pojmem »u nás« budeme uvažovat o území našeho současného státu, tak se jedná o rok 1850. Tehdy byly vydány první rakouské známky. Pokud máme na mysli pouze naši republiku, respektive Československo, tak vlastní známky máme od roku 1918,“ vysvětluje Julius Cacka a dodává, že hlavy panovníků se na známkách zobrazovaly téměř od počátku.

Tři polistopadové hlavy státu.

„Rakouský císař se na poštovní známce objevil 1. ledna 1858 a v Uhrách to bylo 1. května 1871. Obdobně se objevili králové a císařové i na známkách dalších zemí. Dle mého názoru se jednalo nejen o zdůraznění moci, ale i o to, aby se obraz panovníka dostal do podvědomí široké veřejnosti. Uvědomte si, že jde o dobu, kdy nebyla televize, internet ani film.“ Jednalo se také pochopitelně o reprezentaci státu směrem do zahraničí. Šíření symbolů, povědomí státnosti a také nepřímé posilování vlivu hlavy státu.

Kromě Háchy všichni

Na našich známkách se tak v průběhu let vystřídali všichni prezidenti s výjimkou toho protektorátního, Emila Háchy. „Dá se říci, že zobrazení prezidenta naší republiky na poštovní známce má tradici, která započala při vzniku Československa. První známka s naším prvním prezidentem T. G. Masarykem se objevila 7. března 1920 a od té doby až do současnosti se hlava našeho státu objevila na poštovní známce vždy. Někdo může namítat, že to není pravda, protože na poštovní známce se neobjevil protektorátní prezident Hácha. Je však otázkou, zda tato osoba reprezentovala nějaký suverénní stát. Já osobně si myslím, že ne.“

Třeba dojde i na Pavla

Posledních deset let jsme měli možnost vídat na našich známkách prezidenta Miloše Zemana, nově zvolený Petr Pavel však údajně na známkách být vyobrazen nechce. Jak vnímá toto nečekané rozhodnutí filatelista? „Není mi známo, že by v rámci našeho právního systému existoval zákon nebo nařízení, že hlava státu musí být zobrazena na známce.

Na druhé straně se domnívám, že platí, že na poštovních známkách naší země nelze zobrazovat žijící osoby s výjimkou prezidenta republiky. Jinými slovy pokud pan Petr Pavel nechce být zobrazen na poštovní známce, tak na ní zobrazen nebude a nikdo jej k tomu nemůže nutit. Což ovšem nevylučuje, že se na ní objeví až po smrti. V případě, že bude vhodné tímto způsobem zhodnotit jeho přínos pro tuto zemi,“ vysvětluje předseda Svazu českých filatelistů.



Přečtěte si
yarda
18. 2. 2023 • 10:30

Třeba pan prezident nechce, aby mu lidi olizovali zadní stranu

hejhej
6. 2. 2023 • 16:09

Pavel - Pávek na poštovní známku nechce, hlavně, že má vyraženou minci ještě před zvolením. Je mi z něho špatně - byl, je bude podrazák všeho schopný.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.