Prezidentská volba Pavel, Babiš, Nerudová: Komu dají slavní hlas? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Prezidentská volba Pavel, Babiš, Nerudová... Komu dají slavní hlas?

Danuše Nerudová na předvolební akci s Honzou Musilem.
Danuše Nerudová na předvolební akci s Honzou Musilem. (Foto Aha! – J. Poláček, M. Protivanský, ČTK/R.Vondrouš, Facebook generála Pavla, Facebook Danuše Nerudové)

Uchazeči o prezidentský úřad si nevystačí jen s profesionálními týmy poradců a expertů. Mohou počítat i se známými osobnostmi z šoubyznysu nebo politiky, kteří dělají kandidátům reklamu a lákají ostatní, aby jim to »hodili«.

Každé volby jsou možností angažovat se a podporovat své politické favority. Prezidentské klání není výjimkou a často bývá mnohem emočnější, než ta ostatní. Na obranu svých »miláčků« se tak vydala celá armáda osobností, které volič často zná z televize. Herci, zpěváci, sportovci, podnikatelé, současní i bývalí politici, ti všichni propůjčují svoje tváře a schopnosti jednotlivým uchazečům v jejich cestě na Hrad. Deník Aha! proto přináší velký přehled, kdo má čí podporu.

Kandidát: Petr Pavel (61)
Podpora: Svěrák, Holubová, Hrdina, Dejdar...

Celou plejádu lidí z šoubyznysu má za sebou generál ve výslužbě. Jen rychlý výčet Pavlových podporovatelů vydá na malý telefonní seznam. Jde o herce jako Milan Šteindler (65), Zdeněk Svěrák (86), Petr Čtvrtníček (58) či Eva Holubová (63) a Martin Dejdar (57). „Chci žít ve své zemi, v tomto světě svobodně a v bezpečí. S prezidentem, jakým bude generál Pavel, mám mnohem větší naději,“ uvedla Holubová.

Za svého »koně« považují Pavla i kajakář a olympijský medailista Vavřinec Hradílek (35), bývalý hokejista Jiří Hrdina (64) nebo zpěvák Radek Banga alias Gipsy.cz (40). Dejdar s Hrdinou navíc natočili pro Pavla několik propagačních hokejových videí. Za generála se postavil i vojenský historik Eduard Stehlík (57) a darem ho – stejně jako Nerudovou – podpořil miliardář Dědek. Šlo o rovný milion korun.

Kandidát: Danuše Nerudová (44)
Podpora: Dědek, Gerendáš, Musil, Cristovao...

Nerudová je považována za favoritku především u mladých voličů. A našla řada sympatizantů mezi herci či tvářemi známých z televizních obrazovek. Namátkově třeba herečka Nikol Leitgeb (36, dříve Štíbrová), herec Ladislav Gerendáš (76) nebo moderátor Honza Musil (55). Poslední jmenovaný ji doprovází na akcích, kde dělá konferenciéra. Ze zpěváků našla zastání třeba u Bena Cristovaa (35). „Stačila mi hodinka, abych pochopil, za koho se chci postavit,“ uvedl.

Jenže kromě celebrit ji za svého koně považuje i řada lidí z byznysu. Třeba majitel sítě drogerií Teta Martin Moravec, který bývalé rektorce Mendelovy univerzity v Brně poslal na její transparentní účet pět milionů korun. Finančně ji podpořil i majitel skupiny technologických firem Jablotron, miliardář Dalibor Dědek (65). Ten jí darem poslal dva miliony korun.

Odhalená tajemství kandidátů. Babišův soud vrcholí. A zvrat u Dády a Felixe

Video se připravuje ...

Kandidát: Andrej Babiš (68, ANO)
Podpora: Hanychová, Zeman, Váňa, Juchelka...

Expremiér se nemůže pyšnit takovým množstvím celebrit jako v minulosti. Vždyť s ním byl často vídán třeba zpěvák Richard Krajčo (45) i významní podnikatelé. Jenže známých tváří povážlivě ubývá. Veřejně to deklarovala třeba modelka Agáta Hanychová (37) na svém účtu na Instagramu.

V kampani se pak objevil po Babišově boku legendární žokej a současný zastupitel karlovarského kraje za hnutí ANO Josef Váňa (70) a ze své politické stáje využívá i někdejšího moderátora Aleše Juchelku. Ovšem jednoho výrazného zastánce Babiš přeci jen má. Je jím dosluhující hlava státu Miloš Zeman (78). „Politika je řemeslo jako každé jiné. A jako nechcete, aby vás operoval chirurg, který nevystudoval medicínu a je to jeho první operace, tak asi nechcete, aby hlavou státu byl člověk, který politice nerozumí,“ řekl prezident.

Pavel Fischer (57)

Senátor a bývalý diplomat může v kampani počítat s podporou herců Lukáše Langmajera (42) nebo Josefa Poláška (57), kteří jsou známí ze seriálu Slunečná. Původně měl Fischer v »kapse« i hlas bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (62), ale ten na začátku letošního roku prohlásil, že bude volit Danuši Nerudovou (44). Svůj obrat zdůvodnil tím, že podle něj nemá Fischer šanci na postup do druhého kola prezidentské volby, i když by jinak byl podle něj vynikajícím prezidentem. Z dalších politiků Fischera podpořili třeba poslanci Marek Benda (54, ODS) a Hayato Okamura (56, KDU-ČSL) i předseda Senátu Miloš Vystrčil (62, ODS).

Josef Středula (55)

Šéf odborářů může počítat s podporou automobilového závodníka Tomáše Engeho (46). „Podle toho, co jsem viděl, jak mě řídil a navigoval v autě, říkal, kudy mám jet, tak si myslím, že i náš stát bude dobře vést,“ řekl. Zpočátku se Středula mohl pyšnit také zastáním od prezidenta Zemana, který odborářského předáka vyzval na jaře 2022 k boji o Hrad. Hlava státu ovšem později veřejně podpořila bývalého předsedu vlády Babiše.

Co další uchazeči?

Někdejší disident a kandidát hnutí SPD Jaroslav Bašta (74, SPD) má mezi svými sympatizanty bývalého šéfa politického odboru kanceláře prezidenta republiky Ladislava Jakla (63) a právníka Zdeňka Koudelku (53). Podnikatel Karel Diviš (46) pak našel oporu mezi některými svými spoluhráči z fotbalového týmu Real TOP Praha nebo kuchařem Jiřím Babicou (61).

Kdo žil z prezidentkých kandidátů od výplaty k výplatě?

Video se připravuje ...

Loni v srpnu pak Divišovi vyjádřil sympatie herec Leoš Noha (54). Současný senátor Marek Hilšer (46) nemá mezi veřejně známými osobnostmi takové »zastání« jako třeba Pavel nebo Nerudová. Ale podpořil ho například dokumentarista Martin Vadas (69). Minimální pomoc od známých tváří má i někdejší rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima (56). Tomu deklaroval sympatie bývalý předseda Akademie věd ČR Václav Pačes (80).

Kdy k urnám

První kolo prezidentských voleb proběhne 13. a 14. ledna 2023. Pokud nikdo z uchazečů nezíská více než 50 % hlasů, uskuteční se druhé kolo, které je naplánováno na 27. a 28. ledna 2023.



Přečtěte si
hejhej
5. 1. 2023 • 09:29

Rozhodně mě nezajímá a neovlivní nějaká známá osobnost, spíš odradí.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.