Fiala si pořádně naběhl: Mezinárodní skandál! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Fiala si pořádně naběhl: Mezinárodní skandál!

Premiér Petr Fiala v diskuzním pořadu ČT Otázky Václava Moravce.
Premiér Petr Fiala v diskuzním pořadu ČT Otázky Václava Moravce. (reprofoto/čt)

Nešťastnou volbu slov podle některých zvolil český premiér Petr Fiala (58) ku příležitosti křtu knihy Restart týkající se událostí během rozpadu Československa. Podle některých se jednalo o arogantní názor, pro jiné to byl holý fakt. Opět se tak utvořily dva tábory, tentokrát však na slovenské scéně.

Jak už to u politiků bývá, nesouhlasí s nimi všichni. Při pondělní řeči v Knihovně Václava Havla si naběhl premiér Petr Fiala, jenž obecně platí za dobrého řečníka, nyní měl ale možnost zjistit, jak citlivé je pro některé Slováky porovnávaní Česka a Slovenska v »náš« prospěch.

Petr Pavel na mítinku v Ústí nad Labem

Video se připravuje ...

„Byl jsem překvapený, že za mnou Vladimír Mečiar přišel a děkoval mi za můj proslov. A přestože to zní zvláštně, byl téměř dojatý. Já si uvědomil, jak jim záleží na tom, aby vztahy s Českou republikou byly dobré,“ znělo ve Fialově řeči, následně se však, jak informoval web Expres.cz, ubrala riskantním směrem.

„Slováci sledují česká média, čtou české knihy a sledují naši kulturní scénu. My opačným směrem o mnoho méně,“ konstatoval Petr Fiala a někteří sousedi z těchto slov rozhodně nebyli nadšení. „Hurvínek si nemohl pomoci. Musel si kopnout. Stále si hrají na staršího bratra, byli jsme jim dobří jen na to, aby se oni necítili tak malí. Jenom potvrdil, že rozdělení bylo správné,“ napsal pod diskuzi článku na slovenském webu Čas.sk uživatel Ján. Jiní ovšem českému premiérovi dávají za pravdu.

Andrej Babiš před debatou na Blesk.cz

Video se připravuje ...

„Inteligentní Slovák (ne zakomplexovaný primitiv z východu) musí s premiérem ČR souhlasit. Slováci jsou daleko více navázaní na Česko, než aby to bylo opačně,“ ohradil se vůči některým ostrým komentářům uživatel Fero. Jak je vidět, i Slováci se umí v diskusích pod články pěkně porafat.

Přečtěte si
Jozef Baumgartner
22. 1. 2023 • 19:29

Často pozerám českú tv.1. Výborné programi. 2. Športové komentáre máte o ničom. 3. Politické kampene - hrozné /ako že Slovákov ste sa zbavili a leziete západu do ***e až hrúza. /

Lomikel
22. 1. 2023 • 08:25

A taky Chodština, Hanáčtina, kratka Ostravština a Brněnské hantec..

Lomikel
22. 1. 2023 • 08:21

Co sis zvolil, to máš. Tak si nestěžuj...

Jimmi
20. 1. 2023 • 18:38

Fiala je bohužel obrovskou ostudou ČR!

yarda
20. 1. 2023 • 09:49

IMHO chybu udělal už Masaryk & spol. Když už společný stát, tak úřední jazyk by měla být nějaká českoslevenština. čeština a slovenština by měly být chápané jako nářečí. A bylo by o problém méně.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.