Anděl Páně šlape na paty Popelce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Anděl Páně šlape na paty Popelce!

Pohádka Anděl Páně se natáčela na Kašperku
Pohádka Anděl Páně se natáčela na Kašperku (archiv)

Dlouhá léta byly nejvánočnější pohádkou Tři oříšky pro Popelku. Když se ale 24. prosince 2006 zjevil na štědrovečerních obrazovkách Anděl Páně, dostala Vorlíčkova filmová klasika z roku 1973 vážnou konkurenci. Anebo spíš důstojného pokračovatele? Pohádka režiséra Jiřího Stracha (49) a scenáristky Lucie Konášové (52) je přímo stvořená pro vánoční čas.

Zatímco nebe se chystá na velkolepé oslavy Ježíškových narozenin, anděl popleta Petronel (Ivan Trojan) je za trest poslán na pozemský svět, aby napravil jediného hříšníka, jinak na Štědrý den propadne peklu. A v patách je mu čert Uriáš (Jiří Dvořák) se svým věčným „chi chi chi“... Film Anděl Páně byl v kinech premiérově uveden 3. listopadu 2005. A hned bylo jasné, že nová vánoční pohádka je na světě. Taky si ji další rok na Štědrý den nenechalo v televizi ujít 2,731 milionu diváků! 

Anděl páně 2. Vánoční filmová pohádka, které nechybí vůbec nic

Video se připravuje ...

Něco takového nečekal ani sám Strach. „Úspěch dopředu neodhadnete nikdy, protože v tom hraje roli i momentální divácká a společenská nálada. Prostě si to musí sednout. Třeba v Andělovi Páně mohla hrát roli i úplná banalita, že od dob Popelky nebyla natočená jiná pohádka na sněhu,“ přiznal režisér. Čekání na zázrak Proto také dlouho otálel s pokračováním. Trvalo 11 let, než natočil Anděla Páně 2 podle scénáře Marka Epsteina (47). A čekání se vyplatilo! Málokdy se stává, aby »dvojka« předčila »jedničku«, ale příběh o tom, jak Petronel s Uriášem hledají na zem spadlé jablko ze stromu Poznání zrovna v den, kdy chodí po světě lidi převlečení za Mikuláše, čerty a anděly, to dokázal. Film Anděl Páně 2, který měl premiéru 1. prosince 2016, byl nejvíce navštíveným českým filmem o prvním víkendu. A při televizní premiéře na Štědrý den 2017 se s více než 3 miliony stal nejsledovanější štědrovečerní televizní pohádkou za posledních 15 let.

Trojka bude!

Již na loňském karlovarském festivalu Jiří Strach potvrdil, že Anděl Páně 3 bude. Jak to s ním momentálně vypadá? „Zatím ho netočíme, ale je to stále v úvahách. Na scénáři pomalu pracujeme. Dokonce víme, o čem by to bylo...“ svěřil Českému rozhlasu režisér s tím, že případné téma trojky bude o tom, že kdo umí litovat svých hříchů a toho, za co je odpovědný, tak se jednou do nebe dostane.

Tajemství českých vánočních pohádek: Co jste o nich nevěděli?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
zuzakirsch
23. 12. 2022 • 05:55

Pro generaci 50+ je Popelka bezkonkurenční. A mladí stejně jen čučí do mobilu.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.