Pilarová, Zagorová, Menzel a spol.: Příběhy unikátních fotek slavných | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Pilarová, Zagorová, Menzel a spol.: Příběhy unikátních fotek slavných

Eva Pilarová
Eva Pilarová (profimedia.cz)

Ještě vám schází vánoční dárky? Chybu stoprocentně neuděláte se zbrusu novou životopisnou knihou o Evě Pilarové (†80) se strohým, ale pádným názvem Pilarka. Zaujme vás na první dobrou, už jen kvůli jejímu hypnotickému melancholickému pohledu.

Autorem ikonického snímku je slavný fotograf Jakub Ludvík (52). „Eva to všechno měla v očích, ty byly neskutečně krásné,“ tvrdí muž, jehož ateliérem prošla řada českých osobností. „Ani jsme neřešili oblečení, šlo nám vysloveně o portrét a o atmosféru. Eva měla jen takovou džínovou bundu. To byla stylizace, která jí byla nejbližší, v tom se cítila,“ popisuje vznik fotografie Jakub, který s Pilarkou navázal přátelství. O životě legendární zpěvačky v knize hovoří její manžel Jan Kolomazník (70) i plejáda dalších kolegů a přátel. A vzpomíná na ni i Jakub Ludvík.

„Eva byla v dobrém slova smyslu normální člověk. Těšila se na focení, užívala si to. Sledovala mě při práci. Myslím, že to byla jedna z věcí, které ji potom vedly k tomu, že se z ní také stala fotografka. Fotky ji vždycky fascinovaly,“ vysvětluje fotograf, jenž si Pilarku zamiloval. Právě i kvůli tomu, že byla normální...

A jak se v jeho ateliéru cítily další hvězdy?

Hana Zagorová (†75): Dětská láska

S nedávno zesnulou zpěvačkou Jakub fotil mnohokrát. „S Hankou Zagorovou to byla velmi dlouhá a krásná spolupráce na jejích projektech, fotil jsem ji na obaly CD a knih. Hanka navíc byla mojí dětskou láskou a poslouchal jsem ji už jako kluk,“ vyznal se Jakub.

Absolonová pokřtila knihu o Pilarové: Co po ní zdědila? A čím se trumfovaly?

Video se připravuje ...

Jiřina Bohdalová (91): Pečeť kvality

Populární herečka si své spolupracovníky pečlivě vybírá, takže už sám fakt, že seděla modelem Jakubovi, je určitá pečeť kvality. „S Jiřinkou Bohdalovou vznikly krásné portréty, na které se vždycky připravuje u své dvorní kadeřnice Petry Vavruškové,“ prozradil fotograf.

Petr Hapka (†70): Noční pták

Kvůli hudebníkovi, skladateli a zpěvákovi mnoha hitů musel mít Jakub specifickou pracovní dobu. „S Hapkou většina fotek vznikala v nočních hodinách, protože Petr žil v noci,“ vzpomněl na známého bohéma.

Eliška Balzerová (73): Srdce na tváři

S populární herečkou Jakub spolupracuje často v rámci Nadačního fondu Srdce na dlani, pro nějž fotí každoroční kalendáře. Když se fotilo s dětmi z Dětského domova Litoměřice, Eliška se od nich nechala nalíčit. A byla to divočina, z ateliéru odcházela pomalovaná jako indián. I s velkým srdcem. Na tváři...

Vdovec po Zagorové (†75) Margita v slzách: Soška pro Haničku do nebe!

Video se připravuje ...

Karel Svoboda (†68): Doutník i panák

Na Karla Svobodu Jakub vzpomíná jako na dobrého kamaráda. „Karel ke mně rád chodil do ateliéru v Celetné ulici na doutník a panáka, rád tam nasával atmosféru. A proto vznikla i tato velmi uvolněná fotka,“ říká Ludvík.

Jiří Menzel (†82): Poslední...

I Jiřího Menzela fotil Jakub opakovaně a měl to smutné privilegium, že nafotil i režisérovy úplně poslední oficiální snímky, už během jeho nemoci. „Bylo to focení s celou jeho rodinou u něj doma v kostýmech. Myslím, že je to krásná vzpomínka,“ říká fotograf.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.