Vojta Dyk o smrti otce: Umíral doma! Z nemocnice ho museli unést | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vojta Dyk o smrti otce: Umíral doma! Z nemocnice ho museli unést

Vojta Dyk
Vojta Dyk (Foto Pavel Machan, Martin Hykl, David Kundrát, Marek Pátek, Instagram.com)

Jako nejkrásnější chvíle posledních dnů popsal Vojtěch Dyk (37) umírání svého táty, historika a spisovatele Radka Pytlíka (†93). Ten zemřel začátkem letošního roku a seriálový Pan profesor až nyní dokázal nahlas promluvit o jeho odcházení. Vzpomíná na to se slzami v očích, ale zároveň i s úsměvem.

Poslední měsíce života běhal Radko Pytlík po doktorech. V nemocnici se mu ale nelíbilo, raději by trávil čas se svou rodinou. „Cítili jsme a věděli, že táta chtěl domů. My jsme ho také chtěli mít doma,“ přiznal Vojta v podcastu Cesta domů.

Vojtíšku, pomoc

Otcův náhlý odchod domů ze špitálu byl ale v rozporu s nemocničním personálem. „Primář nám kladl na srdce, že ho tam musíme nechat, že má dvoje antibiotika, že se musí doléčit. Ale já jsem měl sen, že je táta na operačním sále a volá na mě – Vojtíšku, pomoc! A to mě vzbudilo, okamžitě jsem kontaktoval Kateřinu Rusínovou, která mi poradila, že pokud to tak cítíme, ať ho z nemocnice okamžitě vezmeme domů,“ vysvětlil Dyk, proč se rodina nakonec rozhodla mít umírajícího tátu a manžela u sebe.

Vojta Dyk si 2 roky po svatbě s Táňou postěžoval: Doma mě nikdo neposlouchá!

Video se připravuje ...

Byl smířený

Herec a zpěvák se s lékaři dohadoval. „Byl jsem velmi rázný, říkal jsem – ať říkáte, co říkáte, mně je to jedno, náš táta jede domů,“ řekl Vojta s tím, že s maminkou i sestrou moc dobře věděli, že brzké propuštění z nemocnice znamená dřívější odchod jejich tatínka na onen svět. „Ne, že by nechtěl žít, ale myslím že ty poslední dny už byl malinko smířený s tím, že odchází. A bylo to vidět, ty propady do toho světa, v očích, pohybech, dotycích... Je důležité rozlišit zdravotní stav těla, ale také duše,“ přiznal Dyk. Je přesvědčený, že pro svého otce udělal to nejlepší.

Poslední čtyři dny

Doma nakonec měli nemocného tátu sice jen čtyři dny, ale pro Dyka je zpětně nejdůležitější, že si jako rodina na jeho odchod dokázali udělat čas, přetrpěli bolesti břicha ze stresu, probděné noci, ale zpětně na to všichni vzpomínají jako na nádherné období. Tátovi splnili jeho poslední sen – být s rodinou do poslední chvíle. „Střídali jsme se, měli jsme vyloženě služby, aby si každý mohl odpočinout. Byly to jedny z nejkrásnějších dnů v mém životě,“ přiznal Vojta v podcastu Cesta domů.

Vojtěch Dyk vydává videoklip ke skladbě Šumavský otčenáš: Hudební pocta přírodě vychází symbolicky přesně v čase slunovratu

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.