Sbohem, mecenáško! Holubová, Cina a spol. na pohřbu Mládkové | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Sbohem, mecenáško! Holubová, Cina a spol. na pohřbu Medy Mládkové (†102)

Pohřeb Medy Mládkové, 19. května 2022: Jan Cina
Pohřeb Medy Mládkové, 19. května 2022: Jan Cina (Blesk:Foto : Czech News Center / Rusinova Maria)

Přežije-li kultura, přežije národ. Tímto heslem se řídila žena, která se svým manželem Janem Mládkem (†77) zasvětila celý život kultuře. S Medou Mládkovou (†102) se včera v kostele na pražské Malé straně rozloučili nejbližší přátelé i široká veřejnost.

S mecenáškou umění, která zemřela 3. května na zdravotní komplikace spojené s pokročilým věkem, se do kostela Panny Marie Vítězné na Malé Straně přišly rozloučit stovky hostů. Už od brzkého odpoledne do chrámu, kam jinak chodí denně tisíce turistů za soškou Pražského Jezulátka, lidé nosili smuteční věnce. Květiny zaslal třeba exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (84), ale i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (48).

Politici a celebrity

Nechyběl ani od europoslance Jiřího Pospíšila (46, TOP 09), který je členem správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových a jehož si mecenáška vybrala jako svého nástupce v péči o její uměleckou sbírku v Museu Kampa. Pospíšil seděl hned v první řadě spolu s herečkou Evou Holubovou (63) či starostkou Prahy 2 Alexandrou Udženijou (46, ODS). Lavice obsadily další známé osobnosti jako třeba herec Jan Cina (34), senátorka Miroslava Němcová (69, ODS), exprimátor Prahy Bohuslav Svoboda (78) či ministr kultury Martin Baxa (46, ODS). „Odchází první dáma českého výtvarného sběratelství a mecenášství, velká vlastenka s niterným vztahem ke svobodě a demokracii,“ řekl mimo jiné ministr ve smuteční řeči.

Zemřela slavná historička, sběratelka umění a mecenáška Meda Mládková (†102)

Video se připravuje ...

Všichni ji znali

Smuteční mši vedl známý salesiánský kněz Ladislav Heryán (62). „Děkujeme paní Medě za její život, že se i v posledním momentu dívala dopředu,“ začal svá slova, která následně odlehčil humornou příhodou. „Ráno jsem sloužil mši ve vězení a jeden vězeň mi řekl: Paní Meda, to byla vzácná žena. Já na to, jestli ji znal. Odpověděl: Jak se to vezme, já kradu obrazy na zakázku,“ rozesmál kostel kněz, který před posledním rozloučením vzal do ruky kytaru a zazpíval moravskou lidovou písničku Při strážnickej bráně. Další pohřeb proběhne ještě příští týden. „Nejosobnější rozloučení nastane ještě v úterý v Rosicích u Brna, kde paní Medu budeme ukládat do rodinné hrobky,“ prozradil Aha! Pospíšil, který byl jejím blízkým přítelem.

Meda těžce nesla, že neměla děti, prozradil Pospíšil. Jaké byly její poslední chvíle?

Video se připravuje ...

Z tanečnice mecenáškou!

  • Narodila se do česko-německé rodiny zámeckého sládka, začínala jako tanečnice. 
  • Poté, co ji zklamal divoký odsun Nemců, emigrovala do Švýcarska, kde studovala ekonomické a politické vědy a obdržela doktorát. Později studovala umění v Paříži a Washingtonu.
  • Po roce 1948 se nechtěla vrátit do komunistického Československa, takže si kvůli dokladům vzala belgického šlechtice Remi Antoine Josepha de Muelenauera. 
  • V roce 1952 založila nakladatelství, v jehož redakční radě byl i Ferdinand Peroutka. Když žádala o vyšší příspěvek ekonoma Jana Mládka, zamilovala se, rozvedla a vzápětí chronického starého mládence dotáhla k oltáři. Žili spolu šťastně až do jeho smrti roku 1989. 
  • S Mládkem nejprve žila v Paříži, kde se seznámila s 82letým, ve Francii neznámým průkopníkem abstraktního malířství Františkem Kupkou. Spřátelili se a na smrtelné posteli mu slíbila, že bude mít velikou výstavu a bude slavný. Slib splnila. 
  • S mužem také kvůli jeho práci žili ve Washingtonu, kde se stýkali s místní smetánkou včetně Henryho Kissingera či Madeleine Albrightovou. Mezitím Mládková používala vydělané peníze na nákup umění v Československu.
  • S pádem železné opony se vrátila domů, v Praze založila nadaci a Museum Kampa a městu věnovala tu největší část svojí sbírky – Kupkovy obrazy za miliardy. 
  • Zemřela ve 102 letech na blíže neurčené komplikace související s vysokým věkem.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.