Zesnulá mecenáška Meda Mládková (†102): Tajemství jejích miliard | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Zesnulá mecenáška Meda Mládková (†102): Tajemství jejích miliard

Meda Mládková toho v životě dokázala opravdu mnoho
Meda Mládková toho v životě dokázala opravdu mnoho (Profimedia)

V úctyhodném věku 102 let zemřela včera ráno historička umění, sběratelka a mecenáška Meda Mládková. Ačkoliv většinu života prožila za hranicemi, český národ milovala natolik, že mu své cenné sbírky věnovala.

„Tahle zpráva opravdu bolí... Dnes nás opustila jedna z nejvýznamnějších žen našich novodobých dějin, mimořádná osobnost a také moje blízká přítelkyně – paní Meda Mládková. Celý život věřila myšlence Přežije-li kultura, přežije národ. A tato její myšlenka po ní zůstane,“ napsal včera na Facebook europoslanec a exministr Jiří Pospíšil (46, TOP 09).

Zemřela slavná historička, sběratelka umění a mecenáška Meda Mládková (†102)

Video se připravuje ...

Meda Mládková podle všeho podlehla zdravotním obtížím souvisejícím s pokročilým věkem. Před několika lety utrpěla zlomeninu kyčle. Od té doby se obtížně pohybovala. „Paní Meda bohužel v posledních týdnech byla hodně unavená, dožila ve svém domečku tady na Kampě. V posledních třech, čtyřech měsících už to vnímání bylo trošku komplikovanější,“ hledal těžko další slova Pospíšil a doplnil, že postupem doby ji trápilo, že neměla děti. „Je to jedna věc, která v jejím krásném a bohatém životě chyběla,“ dodal.

Stálá expozice u Vltavy

V 60. letech začala Mládková navštěvovat Československo. Objevila moderní umění za železnou oponou a rozhodla se místním umělcům pomoci. Řadu obrazů těchto malířů i sama koupila. Po smrti manžela Jana Mládka v srpnu 1989 na jeho přání celou kolekci věnovala Praze. Po revoluci pro ni vybrala zchátralou budovu Sovových mlýnů na pražské Kampě a založila nadaci, která muzeum spravuje. „Já když procházím tím muzeem, tak si říkám: jak se mi to mohlo podařit, když mi házejí klacky pod nohy. A přesto jsem to vybojovala,“ vzpomínala paní Meda.

Držitelka ocenění

Práce Medy Mládkové byla obdivuhodná. Není proto divu, že byla držitelkou řady prestižních ocenění. V roce 1999 jí prezident Václav Havel (†75) udělil medaili Za zásluhy, o čtyři roky dříve získal stejné ocenění in memoriam i její manžel. Před deseti lety dokonce převzala francouzský Řád za zásluhy, což je jedno z nejvyšších ocenění ve Francii.

Miliardy i díky Kupkovi

Během studií dějin umění v Paříži se seznámila s malířem českého původu Františkem Kupkou (1871 – 1957), jehož díla začala intenzivně sbírat. Měla proto cennou a zároveň největší soukromou sbírku jeho prací, čítá přes 220 obrazů a kreseb.

Meda těžce nesla, že neměla děti, prozradil Pospíšil. Jaké byly její poslední chvíle?

Video se připravuje ...

V expozici na Kampě nechybí 16 soch Otta Gutfreunda a přes 1000 děl českých a slovenských výtvarníků z let 1965 až 1985. Svou sbírku před smrtí v roce 2002 věnoval nadaci Mládkových významný český básník, výtvarník a sběratel umění Jiří Kolář. Miliardového majetku dosáhla i díky tomu, že za minulého režimu vykupovala díla zakázaných umělců.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.