Zemřel režisér Antonín Kachlík (†99): Prý vytvořil Bohdalku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zemřel režisér Antonín Kachlík (†99): Prý vytvořil Bohdalku!

Jiřina Bohdalová o smrti Kachlíka
Jiřina Bohdalová o smrti Kachlíka (archiv Blesku)

Chtěl se dožít stovky, ale režisér pohádky Princ Bajaja odešel o rok dřív. Přestože natočil desítky filmů, nejvíc pyšný byl Antonín Kachlík (†99) na to, že objevil pro stříbrné plátno Jiřinu Bohdalovou (90). Ta však o tom ale až do jeho smrti nevěděla!

Na naši hereckou legendu vzpomínal ve velkém rozhovoru pro deník Aha! v roce 2015. „Vytáhl jsem ji ze školy. Tehdy mě zaujala na DAMU, když měli závěrečné představení. Právě jsem dělal asistenta u režiséra Josefa Macha, tak jsem mu Jiřinu doporučil pro film Florenc 13:30, kde se párkrát mihla s Karlem Effou,“ vzpomínal tehdy Kachlík. „No a potom jsem o pár let později hledal hlavní hrdinku pro film Pršelo jim štěstí a obsadil Jiřinu. Pořád mi říkala, že by si tak moc ráda zahrála něco vážnějšího a ne jenom ty komindy...“ říkal režisér s nostalgií.

Další tajemství

„Vidíte, to, že mě objevil vůbec nevím! Objevuji další z mnoha tajemství mého života,“ řekla včera Aha! Bohdalová. Doposud byla přesvědčená, že ji pro film objevil režisér Martin Frič (†66). „Frič totiž, když Jiřinu viděl poprvé na plátně, tak se do ní strašně zamiloval. Potkali se a ona se zabouchla do něho. Já to říkám takhle – ano, Frič ji objevil, ale pro sebe! Pro film jsem Jiřinu objevil já!“ stál si na svém Kachlík.

Je mi to líto

A co na to »naše Jiřina«? Vážnější roli přiznává. „Byl jedním z prvních tvůrců, který mě obsadil do vážné role. Je neuvěřitelné, v jak požehnaném věku zemřel, byl to jeden z mála starších lidí, než jsem já... Je mi to líto, nemám na něj špatné vzpomínky,“ dodala Bohdalová.

Jiřina Bohdalová na pohřbu Náhlovského: Přitrouble jen působil!

Video se připravuje ...

Od Bajaji po Gottwalda - k fotopásku

Kromě pohádky Princ Bajaja proslul Kachlík také trezorovou komedií Já, truchlivý Bůh s Milošem Kopeckým (†73) a Pavlem Landovským (†78) v hlavních rolích. Později ovšem natočil několik politicky angažovaných, době poplatných snímků, včetně oslavné ódy na »prvního dělnického« prezidenta Klementa Gottwalda (†56) s názvem Dvacátý devátý. Jeho posledním filmem byla pohádka O zatoulané princezně (1987) ke 100. výročí narození Josefa Lady (†69).

Ze Schoberové udělal sexbombu

„Když jsem v roce 1962 hledal obsazení pro film Bylo nás deset, potřeboval jsem herečku, která by byla ochotná ukázat prsa. Žádná nechtěla. Pak mi jeden novinář přivedl Schoberovou. Když jsem jí pomalu vysvětloval, oč mi jde, začala se svlékat a najednou byla nahoře bez. Chtěla mi dokázat, že je to pro ni brnkačka. Ňadra měla taková kulaťoučká, pěkný pohled... Já ale okamžitě říkal – hned se oblékněte! Olinka byla úplně bez zábran. A není divu, tehdy chodila s Kájou Saudkem a obráželi různé večírky, na kterých byla nahota běžná,“ vzpomínal Kachlík. Nahá Schoberová byla ale nakonec na popud ministerstva kultury z filmu vystřižena.

Režíroval i Suchého se Šlitrem

Když Kachlík točil hudební snímek Bylo nás deset, poprvé se na plátně objevila nejen Schoberová, ale také slavná semaforská dvojice Suchý-Šlitr. „Oni tehdy pomýšleli na muzikál, měli už napsané písničky, a najednou nevěděli, co s nimi. Tak jsme se dohodli a Bylo nás deset se stal úplně prvním českým filmovým muzikálem. Tehdy se tomu říkalo veselohra se zpěvy. A byla velmi úspěšná. Písnička Zčervená, která ve filmu poprvé zazněla, je populární dodnes,“ říkal potěšeně Kachlík.

Jiřina Bohdalová: Při čtení mě bolí nohy!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.