Radim Uzel (†82): Věděl, že je konec | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Radim Uzel (†82): Věděl, že je konec

Radim Uzel v prosinci 2020
Radim Uzel v prosinci 2020 ( R. Klejch, J. Poláček)

Přesně před 39 dny tvrdil, že jako lékař dokáže odhadnout, že zemře do roka a do dne. Smrtící předpověď našeho nejznámějšího sexuologa Radima Uzla (†82) se ale bohužel naplnila o dost dřív. „Děda zemřel z neděle na pondělí v motolské nemocnici,“ sdělil deníku Aha! jeho vnuk, fotograf Jan Uzel.

Poslední měsíc ležel sexuolog na interně motolské nemocnice, kde mu dávali tišicí léky na bolest. Operace už nebyla možná. Každý den dostával desítky e- -mailů a povzbuzujících zpráv od svých přátel. „Největší oporou je mi ovšem můj vnuk Jan, který o mě každodenně láskyplně pečuje,“ řekl Uzel o synovi své jediné dcery Kateřiny.

Tři velké rány

Život mu vzala rakovina jícnu a žaludku. Zhoubná nemoc se ozvala poté, co onemocněl těžkým covidem a následně mu zemřela manželka Helena (†76), se kterou byl 54 let. Byla to třetí velká rána, která mu na již tak podlomeném zdraví nepřidala. „Všechny statistiky říkají, že úmrtí stálého partnera je největším stresem, který vás může potkat,“ komentoval v březnu pro Showtime Uzel.

Všichni zemřeme

„K tomu jsem měl velmi těžký průběh covidu. Samozřejmě že toho ta rakovina, kterou v sobě má každý, využila a ozvala se. Všechno to spolu souvisí,“ byl přesvědčen sexuolog. „Všichni musíme zemřít. Většina lidí neví, na co. Já už to vím. A troufám si říct, že to bude do roka a do dne,“ řekl Uzel bez emocí.

Smrt osobností Mládkové a Uzla. Vyhlásí Putin válku? A Bohdalka slaví 91!

Video se připravuje ...

Nic už netají

Kdyby prý nechtěl, tak už tu dávno není. „Je vědecky dokázáno, že optimismus dokáže život trošičku prodloužit. Kdybych to sbalil a řekl, že už mě to nebaví a že už tu nechci být, je jasné, že je konec hned,“ mínil sexuolog. Strach ze smrti prý neměl, jen při tom nechtěl mít velké bolesti. „Ale to už dnes dokážou zařídit,“ podotýkal. Uzlovi nedělalo žádný problém o nemoci otevřeně hovořit. „Myslím, že je zbytečné vážnou nemoc tajit, ať to klidně každý ví,“ měl jasno.

Nepodařilo se...

Dokonce netajil, jak mu na zhoubnou nemoc lékaři přišli. „V Motole mi po gastroskopii objevili polyp a z toho při následné histologii zjistili, že je to rakovina. Pokoušeli se to dokonce operovat, dvakrát se to nepodařilo,“ komentoval Uzel. „Jícen se onkologickou léčbou jakžtakž ještě drží, ale moc života už ve mně není,“ konstatoval 24. března gynekolog, sexuolog a popularizátor sexuologie, který kromě operací podstoupil i chemoterapii. Naposledy vydechl v pondělí 2. května nad ránem.

Zemřel Radim Uzel (†82): Těžký průběh covidu a rakovina žaludku

Video se připravuje ...

Od erotiky po politiku

Radim Uzel vystudoval brněnskou lékařskou fakultu a rozjel lékařskou praxi nejprve v Ústí nad Orlicí, Brně a Františkových Lázních, pak působil ve svém oboru v Ostravě. Po roce 1989 přešel do Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí. Kromě vědecké a osvětové činnosti se zapojil i do politiky. Na počátku 90. let stál u zrodu neparlamentní Nezávislé erotické iniciativy NEI (později přejmenované na Nezávislou iniciativu). Několikrát kandidoval do Senátu. Svými názory na citlivá společenská témata několikrát rozpoutal pochybnosti o své profesní způsobilosti. Širokou veřejnost například pobouřilo jeho zlehčování celosvětové kampaně Me Too, bojující proti sexuálnímu obtěžování. Mnoho žen proti sobě poštval i v kauze kojící matky v Chrámu svatého Víta, jejíž jednání Uzel považoval za nepřípustné.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.