Zapomenutý zabiják po 27 letech v Česku: Záškrt se vrátil! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zapomenutý zabiják po 27 letech v Česku: Záškrt se vrátil!

Obávaný záškrt zmizel díky očkování.
Obávaný záškrt zmizel díky očkování. (﷯Foto Profimedia.cz)

Dusil děti v kolébkách i seniory v postelích. Léčba neexistovala. Obávaný záškrt zmizel díky očkování. Nyní však onemocněla žena z Vysočiny. Možná od psa! Je to první případ od roku 1995. Nejde přitom o jedinou zapomenutou nemoc, která se vrátila.

Potíže začala mít starší žena letos v dubnu. Laboratoř pak potvrdila ve vzorcích z dýchacích cest bakterii corynebacterium ulcerans, tedy původce záškrtu. Ten se přenáší kapénkovou infekcí a vyvolává velmi silný zánět v hrdle. Tkáň může otéct tak, že se nemocný udusí. Odborníci ale uklidňují, že jde o velmi výjimečný případ. K nákaze došlo u imunosuprimované pacientky (užívající léky potlačující imunitu, pozn. red.) s jiným chronickým onemocněním.

„Zároveň už lze říci, že nákaza pravděpodobně nesouvisí s cestou pacientky do zahraničí a ani s kontaktem s cizincem. Předpokládaným zdrojem infekce je domácí zvíře, které rodina chovala,“ uvedla Barbora Macková, ředitelka Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Podle informací Aha! šlo o psa. I u něj se bakterie našla v dýchacích cestách.

Žádné příznaky

Hygienici okamžitě začali trasovat lidi, kteří by mohli být v ohrožení. „Protože se jedná o starší pacientku, je okruh kontaktů velmi uzavřený, zatím se šetří do deseti osob a předpokládáme, že ﷯okruh nebude širší,“ popsala Jana Böhmová z Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina. U lidí, kteří byli ﷯v kontaktu, se zatím žádné příznaky nemoci nevyskytly. Inkubační doba nemoci je dva až pět dní.

Víte, že…

...naposledy si smrtící záškrt vyžádal v Československu oběť v roce 1969?

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.