V Česku zabíjel záškrt: První oběť po 55 letech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

V Česku zabíjel záškrt: První oběť po 55 letech!

Bakterie Corynebacterium diphteriae jsou původcem onemocnění.
Bakterie Corynebacterium diphteriae jsou původcem onemocnění.  (Foto Profimedia.cz)

Poslední obět záškrtu u nás byla v roce 1969, nyní po dlouhých 55 letech na záškrt zemřel pacient (†82) v jihlavské nemocnici. Podle všeho se narodil dřív, než se u nás začalo očkovat.

„Jednalo se o pacienta, který bohužel po třídenní hospitalizaci nemoci podlehl. Vakcínu pravděpodobně neměl, protože se narodil pět let před tím, než se u nás začalo očkovat,“ řekla Aha! mluvčí špitálu Monika Zachrlová.

Hygienici nyní testují lidi v jeho nejbližším okolí. Nákaza, která se přenáší vzduchem, byla u nás dlouho vymýcená, první případy se znovu objevily až předloni. Nakažení mají těžkou angínu s vysokými teplotami, otoky krku a dýchacími potížemi. Nemoc se léčí antibiotiky a nejvíce ohrožené jsou nejmenší děti a starší lidé s nízkou imunitou.

Přečtěte si
bella.
8. 3. 2024 • 00:15

Hm, a od koho to asi někdo přinesl domů?
Abychom kvůli statisícům neočkovaých Ukrajinců začali všećhno očkovat znovu.Včera jsem zírala i na jejich " hygienu " a šílela z toho !!! A těch " reklam po Praze " jsem HIV a jsem v klidu, léčím se !"Bohužel napsané jen v češtině!
Fiala by zasloužil samotku v zemljance !

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.