Mamince dvou dětí Ladě praskla výduť v mozku: Učí se jíst a pít! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Mamince dvou dětí Ladě praskla výduť v mozku: Učí se jíst a pít!

Teď je Lada upoutaná na lůžko a dcerky ji jen navštěvují.
Teď je Lada upoutaná na lůžko a dcerky ji jen navštěvují. (Foto Donio)

Lada Karafiátová (32) z Horních Životic na Bruntálsku byla zdravá, energická a usměvavá máma dvou holčiček (7 a 4). Před dvěma lety jí ale nečekaně praskla mozková výduť. Lékaři ji sice zachránili, následky jsou však obrovské.

„Během vteřiny bojovala o život. Začala se jí točit hlava, upadla a začala zvracet. Nereagovala,“ popsala pro Aha! Ladina maminka Ilona Karafiátová, která se o svou dceru po neštěstí stará.

Tlak nenaměřili

Ladin manžel ji tehdy oživoval a než po zhruba dvaceti minutách přijela sanitka, byla mladá žena při vědomí. „Tlak ale měla tak vysoký, že ho lékaři ani nemohli naměřit. Dceru odvezli do Krnova a pak do Ostravy, kde ji operovali,“ vzpomíná paní Ilona.

Částečně ochrnula

I přesto, že operace dopadla v rámci možností dobře, přicházela jedna komplikace za druhou. Mladá maminka je nyní ochrnutá na levou stranu a připoutaná k lůžku nebo vozíčku. „Vše se znovu učí. Chodit, jíst, pít. Vzhledem k tomu, že ani nemluví, nevíme, co se jí honí hlavou,“ popisuje paní Karafiátová, která věří, že jednou bude mnohem lépe. O její holčičky se zatím starají Ladiny dvě sestry.

Svět vidí z okna

Pro svou dceru Ilona uspořádala na dobročinné platformě Donio sbírku. „Sbírkou bychom chtěli Ladě umožnit dostat se z domu alespoň na procházku. Umožnit jí vidět i svět venku, ne jen z postele nebo okna. Peníze bychom využili na schodolez, protože nemáme bezbariérové bydlení,“ vysvětluje paní Karafiátová. Další peníze by šly na rehabilitace, které by si rodina platila sama. „Bohužel kvůli tomu, že Lada nespolupracuje, nebyla jí nikde rehabilitace umožněna,“ dodává její maminka.

Co je výduť neboli aneurysma?

Jde o lokální vyboulení cévy, které vzniká v důsledku oslabení nebo poškození cévní stěny. Aneurysma se může objevit kdekoli v těle, ale cévy v mozku jsou postiženy obzvlášť často. Pokud praskne aneurysma v cévách zásobujících mozek, dojde ke krvácení, což může mít podobné příznaky jako cévní mozková příhoda, lidově zvaná mrtvice. Vyžaduje okamžitou léčbu. Přesné příčiny nejsou známy. Mezi rizikové faktory patří kouření či vysoký krevní tlak.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.