Honzík (3) se topil: Srdce naskočilo až za 26 minut! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Honzík (3) se topil: Srdce naskočilo až za 26 minut!

Postavit na nohy se Honzík snaží i s pomocí neurorehabilitace.
Postavit na nohy se Honzík snaží i s pomocí neurorehabilitace. (Foto archiv rodiny)

Byla to jen chvilka nepozornosti, ale obrátila život naruby malému Honzíkovi (3) a jeho rodině. Na odrážedle sjel do jezírka a topil se. I když ho zachránili, dostal se do stavu, kdy mu funguje tělo, ovšem ne mozek.

Neštěstí se odehrálo před rokem. Dvouletý naprosto zdravý chlapeček byl na pobytu maminek s dětmi. „Společný výlet jsme si užívali až do chvíle, než paní Kamila (Honzíkova maminka, pozn. red.) odešla vyzvednout svačiny na odpolední procházku a nechala chlapce na hlídání ostatním účastnicím pobytu,“ píše se na webových stránkách uzdraveniprohonzika.cz, kde dramatický příběh zveřejnila společně s rodiči organizace Život dětem.

Honzík v nestřeženém okamžiku sjel na odrážedle do jezírka a bohužel si toho nikdo nevšiml. Ani ne dvouletý chlapec se sám na břeh dostat nedokázal a až navrátivší se maminka zjistila, že je pryč. Ženy ho našly ve vodě, vytáhly ven a začalo dramatické oživování. „Za dlouhých dvacet minut dorazila pomoc a ještě dalších šest minut trvalo, než se povedlo obnovit srdeční činnost,“ popisuje maminka s tím, že její milovaný syn skončil na ARO, kde pokračoval boj o jeho život.

Nedostatek kyslíku

První tři dny hospitalizace ani lékaři netušili, jestli Honzík přežije. Až poté přišlo zlepšení a chlapeček na moment otevřel oči. „Jenže radost trvala chvíli. Jeho stav se opět zhoršil. Mozek poznamenal dlouhodobý nedostatek kyslíku a chlapec dostával silné křeče. Léky ně nezabíraly,“ popsala maminka.

Vegetat i v ní stav

Chlapce trápily nenadálé křeče, nemohl jíst, dostával umělou výživu do bříška. „Lékaři stanovili diagnózu, že Honzík bude ve vegetativním stavu,“ řekla paní Kamila. Tato porucha mozku způsobuje, že postižený i dýchá, ale zcela si neuvědomuje sebe ani své okolí, není plně při vědomí a nevnímá. Střídají se u něj však cykly spánku a »bdění«.

Postavil se na nohy

I přes nepříznivé prognózy lékařů se Honzík nevzdal. Je to totiž neuvěřitelný bojovník. „Rok poté dokáže sám jíst a lézt po čtyřech. Chvilku dokonce vydrží stát,“ popisuje maminka. Ta věří, že i když její syn ještě nemluví a nedokáže chodit, že se to naučí. Pomohly by mu různé léčebné procedury. „Bohužel účinná léčba je nákladná a zdravotní pojišťovny ji nehradí. A my už jsme veškeré úspory do léčby vložili,“ říká maminka, podle které budou příští dva roky pro Honzíka zásadní.

Nadějí je tak sbírka na transparentním účtu organizace Život dětem, o. p. s. s číslem 1117771700/5500. Pomoci můžete i vy! I drobná pomoc může Honzíka posunout blíž k tomu, aby si zase mohl spokojeně hrát.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.