Žbirkova (†69) poslední cesta: Černocká se loučila venku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Žbirkova (†69) poslední cesta: Černocká se loučila venku!

Miro Žbirka v září 2021
Miro Žbirka v září 2021 (Blesk:Alexandr Malachovský)

Kvůli covidu byl pohřeb zpěváka Miroslava Žbirky (†69) jen pro vyvolené. Ostatní museli sledovat obřad na velkoplošné obrazovce před strašnickým krematoriem. Tam stála i zpěvačka Petra Černocká (71). „Nedostali jsme s Jirkou pozvánku, ale chtěli jsme Mekymu vzdát hold,“ řekla Aha!.

Petra pak přiznala, že spolu s davy fanoušků, kterých se sešlo nejméně na 500, hodně vymrzla. Dlouhá byla i fronta na kondolenční knihu. „Nešlo ovšem nepřijít. My jsme se potkávali sice jen občas před vystoupeními, ale můj muž Jirka Pracný si jednou s Mekym zahrál na kytaru. Doteď na to vzpomíná, byl to prý velký zážitek,“ prozradila Petra. O Žbirkovi se tradovalo, že hrál lépe než členové legendárních Beatles. Jaroslav Svěcený (60) dovnitř směl a vyšel po obřadu se smutnýma očima.

„Znali jsme se s Mekym od roku 1988,“ zavzpomínal. V roce 2017 se houslista účastnil jeho Symphonic Tour. „Měli jsme hodně plánů, naposledy jsme si spolu zahráli letos v létě, a to už jsem bohužel viděl, že Mekymu není nejlíp,“ přiznal smutně Svěcený. Žbirka ho přede dvěma lety vzal do svého pořadu Doupě, když virtuos řešil rozvod a nemoc a pobyl si s vážným kolapsem tři měsíce v nemocnici. Na počátku listopadu měl konečně Jaroslav kvůli covidu dvakrát přeložený koncert k šedesátinám a tam už musel přítele oželet, přestože ho uváděl na plakátech. Jen 4 dny poté podlehl zpěvák a muzikant těžkému zápalu plic.

Pohřeb Mekyho Žbirky: Celý záznam

Video se připravuje ...

 

NEUVĚŘITELNÁ ZPRÁVA

Nad rakví promluvil jako první hudební publicista Juraj Čurný (55). „Zpočátku bylo nemožné tomu uvěřit, že Meky, náš Meky, zemřel. Od toho momentu, kdy se to potvrdilo, se můj mobil na několik hodin nezastavil," uvedl.

ANI NEJEDL

„Meky byl slušňák,“ uvedl druhý řečník v pořadí Jan Vedral, autor životopisné knihy o Žbirkovi Zblízka. „Hudbě opravdu zasvětil a podřídil svůj život,“ popsal. Hudebník prozradil, že se Žbirka někdy do hudby tak zabral, že několik dní prakticky nejedl.

POPLETL SI TO

Doslova s křížkem po funuse dorazil do krematoria zpěvák Dalibor Janda (68). Obřad začínal ve dvě hodiny, trval 35 minut. A on přišel v 15:03 hod.

Státní pohřeb Žbirky nebude?! A žena Rosáka má covid po 3. očkování!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
mbmb
20. 11. 2021 • 05:13

Všechno krásně určitě i nákladné ,ale bez duše,přesně takové jaká je doba

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.