Drahé energie a drsné přiznání Maláčové: Zvorali jsme to, ale... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Drahé energie a drsné přiznání Maláčové: Zvorali jsme to, ale...

Výpočet, kdo na dávku dosáhne, je poměrně složitý.
Výpočet, kdo na dávku dosáhne, je poměrně složitý. (Blesk:Karel Kopáč)

Dávka jako pomoc pro ty, kdo nemají na zaplacení astronomických záloh za energie. To je plán, se kterým se včera vytasila ministryně práce Jana Maláčová (40, ČSSD). Kdo na ni dosáhne a za jakých podmínek?

K tomu, aby klienti, kteří museli přejít do režimu dodavatelů poslední instance (DPI), dosáhli na pomoc od státu, je potřeba několik věcí. Předně je to přejít od DPI k normálnímu dodavateli. A to do konce roku, do kdy je dávku mimořádné okamžité pomoci za mírnějších podmínek pro tento případ možné získat. S vyúčtováním záloh od DPI a všemi svými příjmy, úsporami a také náklady na bydlení si zažádáte o dávku na úřadu práce.

Maláčová chce vést ČSSD. Hamáček ji k tomu prý vyzval

Video se připravuje ...

Ministerstvo ale upravilo pravidla, aby mohlo být více žadatelů úspěšných, jelikož normálně tato pomoc prochází přísnou kontrolou majetků atd. Výpočet, kdo na dávku dosáhne, je poměrně složitý. Zjednodušeně to bude každý, jehož úspory nejsou vyšší než dvojnásobek životního minima jeho domácnosti a k tomu dvojnásobek jeho nákladů na bydlení. „Bude to hranice, ke které nebudeme k majetku přihlížet,“ řekla ministryně. Pomoc je tu i pro ty, kdo už astronomické zálohy zaplatili, ale teď jsou kvůli tomu v hmotné nouzi. Pro ně bude platit standardní žádost o mimořádnou okamžitou pomoc, kdy jim dávka pokryje další výdaje, na které už jim nezbyly peníze. Třeba nájem, nebo potřeby pro děti. Maláčová pak také řekla, že současná situace není chybou lidí, ale státu, kdy selhala ochrana spotřebitele ze strany ministerstva průmyslu a také regulačního úřadu. „Odpovědnost nese nicméně celá vláda,“ dodala ministryně.

Kecy a politika 21: Bude Jana Maláčová twerkovat?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.