Našli unikát, který Gott (†80) hledal půl století! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Našli unikát, který Gott (†80) hledal půl století!

Karel Gott
Karel Gott (Foto archiv J. Kuchaře, archiv)

Tam nahoře se Karel Gott (†80), od jehož úmrtí uplynou zítra dva roky, určitě raduje. Po dlouhých 51 letech spatřil světlo světa ztracený dokument o Slavíkovi, který nebyl nikdy odvysílán. Pátral po něm i sám zpěvák ještě za svého života, ale marně.

Ztracený materiál ho neuvěřitelně mrzel. Šlo totiž o unikát, který mapuje vůbec první Gottovu koncertní šňůru v roce 1970 po SRN, tehdejším západním Německu. „Nikdo ho nikdy neviděl, ani já. Záhadně se ztratil a nikdo o něm neví,“ komentoval to nechápavě celá léta Gott.

Teď se historický snímek, který v němčině provází komentář samotného zpěváka, konečně našel v archivech České televize. Gott byl v roce 1970 už velkou hvězdou i v Německu, a tak se s Orchestrem Ladislava Štaidla (†75) vydal na první turné po SRN. William Janovský tehdy zaznamenal na filmový pás nejen několik vystoupení, ale také srdečná setkání zpěváka s fanoušky. Mistr podepisuje své fotky v nejrůznějších prostředích, z nichž nejkurióznější je určitě uhelný důl v Essenu, kam sfáral spolu s horníky.

Manžel Gottové u výslechu kvůli drogám! A románek Vágnera a Zagorové

Video se připravuje ...

A nejen on, ale i jeho tehdejší německá manažerka Margit von Grund, se kterou spolupracoval dvacet let a která byla do Slavíka po celou tu dobu nešťastně zamilovaná. „Dostal jsem pozvání od essenského hornického cechu, abych navštívil jeden z dolů. Rád jsem přijal a sfáral jsem do hloubky 870 m. Štola SW612 nese od té doby mé jméno. Vedení dolu mne pak obdarovalo hornickým kahanem a tradiční sekyrkou s metrovým topůrkem, na němž je vyznačeno jeho věnování,“ vzpomínal Gott. Po vyfárání byla přímo v dole naplánována autogramiáda a on na její závěr musel zazpívat Lady Carneval. Marně pátral Odpolední směna se tak zpozdila o 20 minut. „Druhý den jsem se od mé německé manažerky Margit von Grund dozvěděl, že na můj vyprodaný koncert v Essenu přišly desítky horníků se svými manželkami. Dodnes si myslím, že Margit moje sfárání a vše s tím spojené zorganizovala, aby pomohla propagovat turné,“ smál se Karel a dodal: „Setkání s horníky tehdy točil filmový štáb. Po pár letech jsme si na to s Margit vzpomněli a chtěli ten dokument konečně vidět. Začali jsme po něm pátrat. Zmizel ale nenávratně v propadlišti dějin,“ konstatoval smutně Slavík. Aha! se díky takřka detektivnímu pátrání podařilo získat fotografie, které mají s premiérově uváděným dokumentem na ČT víc než jen tematickou spojitost.

Gottová nemá psychotesty a je bez práce. A Dáda se pomstí Felixovi, rozvodem ne!



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.