Dva roky po smrti Gotta (†80): PROČ HLEDAL SPÁSU U LÉČITELŮ? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Dva roky po smrti Gotta (†80): PROČ HLEDAL SPÁSU U LÉČITELŮ?

Karel Gott
Karel Gott (Foto archiv J. Kuchaře, archiv)

Léta to bylo tabu. Jen ti nejbližší věděli, že Karel Gott (†80) věřil při zdravotních problémech alternativní léčbě. Nespoléhal jen na doktory. „Prozradil mi to Jiří Janča, kterému jsem slíbil, že o tom nebudu psát,“ řekl deníku Aha! spisovatel Jiří Kuchař (61). „Dnes je to ale součást historie,“ vysvětlil. Proto bobříka mlčení porušil.

„Dovolím si to vylíčit slovy ostravského Mága lidského těla,“ upozorňuje v knize Léčitelé, jasnovidci a mágové. Scéna se odehrála v době, kdy už byl ostravský léčitel Jiří Janča v důchodu a s mlčenlivým souhlasem tehdejší vrchnosti léčil.

Problém s hlasem

„Jednou dopoledne mi volali z hotelu Imperial, jestli bych tam přišel za někým, kdo má akutní problém. Řekl jsem jim, že za lidmi nechodím, ale že jestli ten člověk opravdu chce, ať přijde on za mnou. Za chvilku u mě byli. Sympatická žena a s ní – Karel Gott! Jednalo se o pro mě celkem banální věc, s níž jsem si hned věděl rady, a ukázal mu i jakési dálkové ovládání, kterým si před večerním koncertem mohl pomoci. Odzpíval ho skvěle, jak jsem sám slyšel a viděl, protože mě na něj pozval,“ vylíčil setkání Janča.

Boj s ploténkami

Karel měl pak vystoupit na německém knižním veletrhu s knihou, kterou mu vydal Jiří Kuchař. Jenže se to zkomplikovalo. „Jiří, omlouvám se, ale nemohu do Lipska přijet, protože mám vyhřezlou ploténku. Hned po neděli pojedu do pražské nemocnice, asi mě čeká operace,“ omlouval se Kuchařovi v bolestech Slavík. „Zeptal jsem se ho, jestli by přijal pomoc reflexního terapeuta. Souhlasil, a tak jsem zavolal Beátě Patakyové. Na Bertramku si přivezla speciální lůžko, kde se Mistrovi skoro hodinu věnovala. Když jsme odcházeli, řekla mi, že ploténku už zpátky vrátit nedokáže, protože je příliš vyhřezlá, ale že mu bude lépe. A také bylo. Dostal se do takové pohody, že cestu do Německa sám odřídil. Po několika dnech pak ploténky skutečně museli operovat.“

Dokument o Gottovi děsí přátele. A Křížková bez manžela a vážně nemocná

Video se připravuje ...

SMS o léčbě

Jiří Kuchař by přál každému člověku, který se dostane do tíživých zdravotních problémů, zažít chování Karla Gotta. „Vzpomínal jsem na to, když měl první nádorové onemocnění, při kterém mu pomáhal – teď už to snad smím prozradit – Vladimír Kafka svým jedinečným způsobem, který popisuje v knihách Život naživo nebo Ateliér života,“ popisuje Kuchař ve své knize. Dne 6. června 2017 poslal Kafka kamarádovi SMS, že s Karlem začínají léčbu. Slavík tu pak byl ještě 4 roky! „Bohužel, když přišla akutní leukemie, navíc v podobě, se kterou si dnes asi neví rady ani medicína, bylo to na Karla Gotta už příliš . A spásné osobní setkání již nebylo možné, protože Vladimír byl už tehdy dva roky mrtev,“ dodává Kuchař.

Chtěla přezout Mistra

Během návštěvy zpěváka u Jančů volala léčitelova žena, co má přinést k večeři. „Je tady Gott, nemám zrovna čas, kup, co chceš,“ odpověděl jsem jí. Chvilku bylo ticho, a vtom se nečekaně zeptala: „A zul se?“ Z toho je patrné, že i velké osobnosti měly klasické lidské problémy.

Kdo je kdo?

JIŘÍ JANČA (†80) byl původně báňský úředník. Díky silnému vztahu k netradiční medicíně, osobním zkušenostem s ní, talentu a rozsáhlým znalostem a vědomostem se stal mimořádně úspěšným terapeutem. Jeho anatomické a biochemické znalosti o fungování lidského těla i o látkách v přírodě byly pozoruhodné.

MANŽELÉ ING. JÚLIUS PATAKY A BEÁTA PATAKYOVÁ jsou reflexní terapeuté. Alternativními metodami se zabývají od počátku devadesátých let. Věnují se terapeutické praxi, ve které používají a rozvíjejí reflexní terapii, reflexní diagnostiku, ale i další související metody, hlavně uvolnění psychických příčin nemocí, fytoterapii apod.

Proč nezpívá dcera Gotta? A Felix opět bez Dády, v doprovodu exmilenky

Video se připravuje ...

VLADIMÍR KAFKA (†55) byl akademický malíř. Sám sebe za léčitele nepovažoval, ale pomáhal onkologicky nemocným. Snažil se jim vysvětlit, že nemoc není špatná, je to signál těla, které dává jasně najevo, že je třeba něco změnit. Ne ošetřujícího lékaře ani druh léčby, ale nahlížení na život.



Přečtěte si
-bello-
29. 9. 2021 • 22:23

Na léčitele nevěřím a reflexní terapie je věc běžná.Problém je, že najít fyzioterapeuty, kteří to nemají od minuty je věc těžká a když, tak jsou šíleně drahý.
Já Gotta nikdy neměla ráda a jeho civilní hlas mi připadal slizounský , ale jsem proti tomu, aby se natvrdo lidem řeklo " umíráš a tolik a tolik ti zbylo."
Ty lidi to zabíjí, ze života pak už co mají ?Čekání?
Neměli to ani Gottovi říkat! Mně to přijde nelidský , nehumánní.

Dianthos
24. 9. 2021 • 02:01

Možná k tomu, aby si lidé uvědomovali, jak důležití jsou alternativní léčitelé.

mika
23. 9. 2021 • 16:14

proboha proč tohle dnes rozebíráte??? K čemu jsou tyto bláboly dobré??

mbmb
22. 9. 2021 • 07:31

Dříve lékař starosta učitel to bylo poslání ! Dnes? !!!! Sami lekari

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.