40 let od svatby Diany (†36) a Charlese: Šaty jí šili pod krycím jménem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

40 let od svatby Diany (†36) a Charlese: Šaty jí šili pod krycím jménem!

Svatba Diany a Charlese (1981)
Svatba Diany a Charlese (1981) (Profimedia.cz, Getty Images)

Přesně 40 let uběhlo včera po poledni od svatby lady Diany (†36) a následníka britského trůnu prince Charlese (72). Na Londýn 29. července 1981 byly upřeny zraky asi 750 milionů lidí po celém světě a Diana byla ve své pohádkové róbě nejsledovanější nevěstou 20. století. Ušít jí šaty byl ovšem úkol hodný tajného agenta!

Po Dianině róbě z hedvábného tafru pošitém flitry a perličkami a s vlečkou dlouhou 7,6 metru vzdychala nejedna tehdejší nevěsta. Návrhářské duo Elizabeth a David (oba 68) Emanuelovi ji však až do svatebního dne drželo v největší tajnosti. O Dianě mluvili pouze pod krycím jménem Deborah, a dokonce ušili jiné druhé šaty pro případ, že by skica těch prvních nějak unikla na veřejnost ještě před velkým dnem mladičké blondýnky z rodu Spencerů a prvního následníka královské koruny. „Nikdy si je ani nezkusila, ale chtěli jsme mít něco v záloze pro klid duše,“ prozradil David. Šaty jsou nyní součástí soukromé sbírky Dianiných synů, vévodů z Cambridge a ze Sussexu, a letos byly v Londýně po 25 letech vystaveny. Jejich cena, už původně milionová, je dnes vzhledem k okolnostem nešťastného Dianina svazku a její předčasné tragické smrti, zcela nevyčíslitelná.

Svatba Diany a prince Charlese

Video se připravuje ...

Otec se skoro nevešel

Opulentní šaty nevěsty Diany byly tak nadýchané a objemné (vedle vlečky měly i nabírané rukávy s volány), že se do tzv. »Skleněného kočáru«, jímž jela na obřad do londýnské katedrály sv. Pavla, sotva vměstnal její tatínek John, hrabě Spencer, jehož úkolem bylo provést dceru uličkou k oltáři.

Víte, že...
...Diana měla k vlnící se sukni připnutou malou podkovu pro štěstí z 18karátového zlata. Čas ukázal, že nezafungovala...

50 věcí v životě princezny Diany, které nás fascinují dodnes

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.