Libuše Šafránková (†68): 15 tragických úmrtí v Činoherním klubu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Libuše Šafránková (†68): 15 tragických úmrtí v Činoherním klubu

Libuše Šafránková
Libuše Šafránková  (Herminapress.cz)

Zažila nejslavnější éru Činoherního klubu. Na jeho prknech prožila Libuše Šafránková (†68), která přesně před týdnem náhle zemřela, nejkrásnější roky svého hereckého života.

A se smutkem v duši sledovala odchod svých milovaných kolegů a jedné herecké legendy za druhou. Buď předčasně umírali za tragických okolností, a nebo stejně jako ona bojovali se zákeřnými chorobami. I s Popelkou jich bylo celkem patnáct. Připomeňme si jejich tváře a osudy...

PODLEHLI RAKOVINĚ

Libuše Šafránková (†68), herečka
Příčina úmrtí: rakovina plic
Datum úmrtí: 9. června 2021

Skonala náhle ve Všeobecné fakultní nemocnici na Karlově náměstí v Praze, kam minulé pondělí – v den svých narozenin – nastoupila na blíže nespecifikovaný výkon, který se týkal jejích zdravotních problémů. V roce 2014 bojovala s rakovinou plic, při operaci přišla o pětinu plic. Poslední rozloučení proběhne 25. června v kostele sv. Anežky na pražském Spořilově. Ti, co se nedostanou dovnitř, budou moci pohřeb sledovat na velkoplošných obrazovkách.

Petr Čepek (†54), herec
Příčina úmrtí: rakovina slinivky
Datum úmrtí: 20. září 1994

Na začátku devadesátých let těžce onemocněl. „Tak on měl nejdřív rakovinu slinivky, kterou mu operovali, vlastně u nás jako jednomu z prvních. Potom mu ale bylo pořád blbě a doktoři z Karláku nedokázali říct, co mu je. Po celou dobu, co točil Švankmajerův film Lekce Faust, mu bylo hůř a hůř. Postsynchrony už dělal v ukrutných bolestech,“ prozradila dcera Petra (49). Herec zemřel v nemocnici ve Vrchlabí, jen čtyři dny po svých 54. narozeninách.

Věra Galatíková (†69), herečka a dabérka
Příčina úmrtí: rakovina plic
Datum úmrtí: 21. prosince 2007

Stejně jako Šafránková bojovala s rakovinou plic. Podstoupila operaci, ale pak se zákeřný nádor vrátil. Odmítala chemoterapie. „Nezlobte se, ale teď jsem v nemocnici a zřejmě tady budu i přes Vánoce. Sbohem!“ řekla redaktorům deníku Aha! den před svým skonem. Zemřela před Štědrým dnem v kladenské nemocnici. Její smrt oplakala i francouzská herečka Annie Girardotová (†79), které paní Věra v českém znění propůjčovala hlas.

Blesk Podcast: Šafránková uměla postavit do latě Hrušínského i Čepka. Čím nás dojímala a rozesmávala?

Video se připravuje ...

Táňa Fischerová (†72), herečka a politička
Příčina úmrtí: rakovina
Datum úmrtí: 25. prosince 2019

Kandidátka na českou prezidentku tajila před veřejností boj s neupřesněným typem rakoviny. Zpráva o jejím skonu o Vánocích roku 2019 proto všechny šokovala. „V pátek mi volala, usmívala se a říkala mi, že se se mnou loučí,“ oplakával její smrt režisér a herec Jan Kačer (84).

Jiří Zahajský (†67), herec
Příčina úmrtí: rakovina prostaty
Datum úmrtí: 19. července 2007

„Poslední představení odehrál s velkým sebezapřením. To jsme ho viděli naposledy,“ řekl tehdy Michal Pavlata, který zemřel 10 let po něm. Smrt Zahajského alias inspektora Trachty z filmu Rozpuštěný a vypuštěný velmi zasáhla jeho manželku Janu Brejchovou (81), která se v té době psychicky zhroutila.

PŘEDČASNÁ ÚMRTÍ

Jiří Hrzán (†41), herec, zpěvák a bavič
Příčina úmrtí: zranění po pádu z výšky
Datum úmrtí: 24. září 1980

Milovník výšek spadl z pátého patra činžovního domu, když riskantně šplhal po budově do bytu za přítelkyní. Zemřel těžce zraněný po dvou dnech ve Všeobecné fakultní nemocnici na Karlově náměstí v Praze.

Eva Jakoubková (†53), herečka
Příčina úmrtí: vyčerpání organismu
Datum úmrtí: 16. června 2005

Hvězda seriálů Inženýrská odysea či Synové a dcery Jakuba Skláře a vdova po zpěvákovi Petru Novákovi (†51) si namlouvala, že má rakovinu. Ve skutečnosti zemřela na vyčerpání organismu kvůli nadužívání alkoholu.

NÁHLÁ SMRT

Miloslav Štibich (†63), herec
Příčina úmrtí: pooperační komplikace
Datum úmrtí: 22. června 1992

Představiteli předsedy JZD z filmu Vesničko má středisková se podle dostupných informací stala osudnou hepatitida (zánět jater), když se po operaci neprobral z narkózy. „Se mnou v té době točil, a když šel na operaci, prosil mě, abych ho dál neobsazoval, protože měl nějaké potíže,“ prohlásil tehdy režisér Karel Smyczek (71).

COVID-19

Jiří Menzel (†81), režisér a herec
Příčina úmrtí: covidový zápal plic
Datum úmrtí: 5. září 2020

Po útoku meningokoka prodělal oscarový režisér v roce 2017 náročnou mnohahodinovou operaci hlavy. Po ní byl udržován několik týdnů v umělém spánku. Pomalu se zotavoval z komplikací, avšak loni v září napadl jeho tělo zákeřný koronavirus. „Je to pravda, Jirka podlehl covidovému zápalu plic. Nemoc se u něj začala projevovat tak, že dostal vysoké teploty, kašel a měl bolesti,“ potvrdila Aha! vdova Olga Menzelová (43).

Po ztrátě Popelky přišel strach o Abrháma! A Eben prezidentem?

Video se připravuje ...

Jan Vodňanský (†79), písničkář a spisovatel
Příčina úmrtí: covid-19
Datum úmrtí: 10. března 2021

Chystal se na první očkování, avšak v ten den mu vyšel pozitivní test. Proto mu lékaři vakcínu podat nemohli. „Pak to bylo celé děsné rychlé,“ svěřil jeho syn, fotograf Tomáš Vodňanský (44).

POHNUTÉ OSUDY

Jiří Kodet (†67), herec
Příčina úmrtí: zápal plic
Datum úmrtí: 25. června 2005

Z mozkové příhody, která ho postihla během představení Divoká kachna, se ještě vzpamatoval. Cholerickému tatínkovi z Pelíšků se stal osudným zlomený krček v kyčli. Dostal endoprotézu, kterou tělo nepřijalo, dvakrát mu vypadla a přidávaly se další zdravotní komplikace. Před smrtí ho přestal bavit život.

Pavel Landovský (†78), herec, dramatik, disident a signatář Charty 77
Příčina úmrtí: dlouhodobé zdravotní problémy
Datum úmrtí: 10. října 2014

V posledních letech svého života měl známý bouřlivák několik zdravotních problémů. Prodělal mrtvici a nakonec ho na chalupě v Kytíně zradilo srdce. „Dal si cigáro, dostal infarkt, zemřel jako lev,“ prohlásil Jan Kačer.



Přečtěte si
-jiricka-
20. 6. 2021 • 19:39

Ano je to zvláštní že nikdo neví co se stalo, je to moc divné

picoda
16. 6. 2021 • 10:54

Nikde jsem se nedocetla pricinu umrti L.S. Do nemocnice sla mluvici, smejici se s pribuznymi a kamarady a po zakroku zemrela Ze by to byla vina lekaru a oni se to snazi utajit ?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.