Tragická smrt Petra Kellnera (†56): Nebyla pro slavné první! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tragická smrt Petra Kellnera (†56): Nebyla pro slavné první!

Zemřel Petr Kellner. Nepřežil havárii vrtulníku.
Zemřel Petr Kellner. Nepřežil havárii vrtulníku.  (Instagram Tordrillo Mountain Lodge, Blesk)

Nehoda vrtulníku Petra Kellnera (†56) byla další z řady leteckých neštěstí osobností společenského, kulturního a sportovního světa. Aha! vám přináší přehled těch nejznámějších.

VE SVĚTĚ

1999: John Kennedy ml. (†39) 

Syn někdejšího amerického prezidenta zahynul i s manželkou a švagrovou u ostrova Martha’s Vineyard, když v nepříznivých podmínkách zřejmě přecenil své zkušenosti s pilotováním.

2004: Boris Trajkovski (†48)

Makedonský prezident zahynul u jihobosenského města Stolac při letu na mezinárodní konferenci v Mostaru, když se letoun zřítil v husté mlze.

2007: Colin McRae (†39)

Britský automobilový závodník zemřel i s pětiletým synem a dvěma přáteli poté, co s vrtulníkem v těžkém zalesněném terénu nedaleko domova provedl manévr nízko nad zemí. Neměl platnou licenci, potřebný trénink ani zkušenosti.

Kellner (†56) očima ekonoma a politologa. Jak jeho nečekaná smrt zamíchá kartami?

Video se připravuje ...

2010: Lech Kaczyński (†61)

Polský prezident zahynul při pádu letadla Tz-154 u ruského Smolenska, kde stroj v husté mlze zasáhl stromy, spolu s manželkou a dalšími 95 lidmi, mezi nimiž byli i vysoce postavení politici a armádní špičky.

2020: Kobe Bryant (†42)

Jeden z nejlepších basketbalistů všech dob, zahynul i s dcerou a dalšími sedmi lidmi, když jeho pilot ztratil při letu nad kopcovitou oblastí severně od Los Angeles při špatné viditelnosti orientaci.

V ČESKU

1932 Tomáš Baťa (†56)

Pouhých sedm minut trval let do Curychu, když se letoun Junkers F-13 se zakladatelem obuvnického impéria zřítil u Otrokovic. V husté mlze ztratil pilot orientaci a nasměroval stroj v rychlosti 150 km/hod. k zemi. Podle všeho letět v těchto podmínkách nechtěl, ale Baťa byl velký šéf a o jeho příkazech se nediskutovalo. V sešrotované kabině zahynul spolu s legendárním podnikatelem, jehož smrt šokovala celou zemi.

1977: Viera Husáková (†54)

Na luxusním ozdravném pobytu v lázních Bardejov přehlédla silně krátkozraká manželka komunistického prezidenta Gustáva Husáka schůdek. Zlomeninu jí mohli ošetřit tamní lékaři, ale prominentní pacientka musela do Státního sanatoria v Bratislavě. Přiletěl pro ni hlavní chirurg a zavelel k cestě, přestože se podmínky v místě příletu rapidně zhoršovaly. Při druhém pokusu o přistání vrtulník v husté mlze havaroval a nikdo nepřežil.

Okolnosti smrti Kellnera: Český sportovec přežil! A Hanychová se zase rozešla!

Video se připravuje ...

2004: Vlastimil Hloužek (†49)

Viceprezident pražské hospodářské komory zahynul poté, co se v lese u Čeřenic na Benešovsku zřítil dvoumístný lehký vrtulník Robinson R-22. Podnikatel Bronislav Bečka, který pilotoval, sám zavolal záchranku a těžká zranění přežil. Podle vyšetřování si chtěl cestující vyfotit svůj rodinný dům, při manévru se však stroj začal zřejmě kvůli technické závadě naklánět a pilot hodlal nouzově přistát, což už se mu nepodařilo.

2018: Bohumil Doubek (†31)

Machrování při pilotování vrtulníku, kvůli němuž byl už dříve několikrát pokutován, stálo život plzeňského podnikatele, který vlastnil firmu na letecké součástky Workpress Aviation. Rád prý ostře létal a užíval si strach pasažérů. Krátce před smrtí si ho po extrémním manévru nízko nad zemí »užila« i trojice thajských investorů. Stroj, jehož pilot měl alkohol v krvi, se zřítil do opuštěné tovární haly na Borských polích.

Kdo Kellnera doprovázel

Gregory Harms (†52)

Jeden z nejzkušenějších lyžařských průvodců a průkopník heliskiingu z Colorada už jednou za podobných okolností havaroval. Nehodu vrtulníku v Chile, při níž zahynuli dva lidé, ale přežil.

Benjamin Larochaix (†50)

Původem Francouz, kterého označují za českého občana, byl trenérem freestyle snowboardingu a založil amatérský PPF Team. Kellner ho nejen sponzoroval, ale měl k němu prý velmi blízko.

Sean McManamy (†38)

Zkušený horský průvodce z města Girdwood na Aljašce.

Zachary Russell (†33)

Pilot vrtulníku z Anchorage na Aljašce.

David Horváth (48)

Jeden z průkopníků a legenda freestyle snowboardingu. Reprezentoval na světových šampionátech na snowboardové U-rampě a později se proslavil jako fotograf. Podle neoficiálních informací má »hodně pochroumaná žebra a omrzliny«. Nemocnice oznámila, že je ve vážném, ale stabilizovaném stavu.

Celý článek naleznete v tištěné podobě Aha! (31. 3. 2021)



Přečtěte si
borka30
31. 3. 2021 • 13:18

Už to s ním novináři přehání. Dělají z něj boha a přitom on asi roupy to přehnal. Miliardář, který asi nejvíc přišel k majetku v kuponové privatizaci. Nikde se nepíše o jeho dětech. Má čtyři a zdůrazňují jen tu jednu.

honzina
31. 3. 2021 • 08:18

A máme se zbláznit, nebo jako co???? Roupama nevěděl co by, poctivoua čistou cestou k majetku nepřišel a chleba lacinější taky nebude, tak nechápu, proč s tím otravujete, kamkoliv člověk koukne tam je Kellner. Já ho nelituju, nezlobte se!!

mbmb
31. 3. 2021 • 07:38

obdivovatele podivných praktik těchto mamonu já říká Balzák za velikými penezy je veliký zlocin.uzivat života je možné i jinak

mbmb
31. 3. 2021 • 07:33

Ubozak mord nediskutuje se s lidma ale k tomu článku.pocitove se jedná o pisalka z redakce! Ubožáka

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.