Smrt legendární zpěvačky Hany Hegerové: O ŽIVOT BOJOVALA MĚSÍC! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Smrt legendární zpěvačky Hany Hegerové: O ŽIVOT BOJOVALA MĚSÍC!

Hana Hegerová nechtěla mít svůj hrob.
Hana Hegerová nechtěla mít svůj hrob. (Blesk)

Roky dávala pozor na každý svůj krůček. Věděla, že nesmí upadnout, protože je tak chatrná a křehká. Před měsícem ale Hana Hegerová (†89) přesto upadla a zlomila si krček v pravé kyčli. Od té doby statečně bojovala o život. Nakonec to ale královna českého šansonu v úterý hodinu po poledni vzdala.

Když si zlomila krček, prvního ošetření se jí nejdříve dostalo v pražské Nemocnici Na Františku, kam ji odvezla sanitka. Jelikož ale její »domovskou « nemocnicí byla už drahně let Nemocnice Na Homolce, nakonec si ji převzali do péče právě tam. Tamější lékaři si ji podle informací Aha! dokonce vyžádali.

Podruhé se narodila

„Když jsem dostala infarkt, byla jsem v bezvědomí a v umělém spánku. Na Homolce ale dokázali, že jsem se probudila, už v to nikdo nedoufal. Na Homolce jsem se podruhé narodila,“ svěřila Aha! před čtyřmi roky sama Hegerová. Teď byla hospitalizována na ortopedii. Zlomenina krčku ale už velmi křehké zpěvačce rozházela celý metabolismus. Až tak, že jí museli dělat dvakrát dialýzu, přestože prý měla jinak ledviny v pořádku.

Byla už velice křehká...

Ještě v pondělí se zdálo, že je vše na dobré cestě. Hana mluvila s ošetřujícím lékařem, orientovala se a byla celkově v obraze. Druhý den už bohužel bylo všechno jinak. „Paní Hegerová zemřela v důsledku zranění kyčle. Metabolicky to nezvládla, byla už velice křehká. Odešla s elegancí jako dáma,“ řekl Aha! profesor Petr Neužil, šéf Kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce. Byl to on, kdo měl na starosti její srdíčko a díky němuž se královna českého šansonu, jak sama prohlásila, podruhé narodila.

Smrt Hany Hegerové: Poslední měsíc na dialýzách. A Bendová čelí kritice kvůli rasismu

Video se připravuje ...

Dobyla pařížskou Olympii!

Carmen Farkašová, jak se původně jmenovala, začala zpívat už v roce 1957 v bratislavské Tatra revue. A naplno pak, když přesídlila do Prahy, kde ji roce 1961 angažovali v Divadle Rokoko a o rok později v Semaforu. V roli Edity se představila i ve filmu Kdyby tisíc klarinetů. Období své největší slávy a rozmachu se dočkala koncem šedesátých let, kdy měla zahraničního agenta a coby známá milovnice všeho francouzského se v letech 1967 a 1968 dostala i na pódium slavné pařížské Olympie, kde si vysloužila přezdívku Piaf z Prahy. Zpívala i na Světové výstavě v Montrealu. Velký úspěch se svou specifickou interpretací písně zažívala i v tehdejším Německu, kde do roku 1975 vydala čtyři desky.

5 charakteristických písní naší nejslavnější šansoniérky Hany Hegerové

Nebyla jen Levandulová

Hana Hegerová se proslavila předělávkami francouzských šansonů, ale i písněmi jako Levandulová, Denim Blue či Vana plná fialek. Označení »první dáma českého šansonu« kupodivu neměla příliš v lásce. „Máme jiné a velmi dobré zpěvačky. Jedinou omluvou pro tuhle nálepku je to, že jsem se stala známou Milordem, písní z repertoáru Edith Piaf. Jinak žádná první dáma nejsem,“ komentovala zpěvačka. Právě ale šansonem – ať už převzatým, nebo původním – se nejvíce proslavila. A dodat drama písničce svým výrazem tak jako ona, to u nás žádná jiná zpěvačka nedokázala.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (24. 3. 2021)

Pocta zesnulé Haně Hegerové (†89)! Takhle ji v Tváři vystřihl Rychlý!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.