Miroslav Donutil: Zemřela mu filmová manželka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Miroslav Donutil: Zemřela mu filmová manželka!

Eva Vidlařová coby paní Růžičková.
Eva Vidlařová coby paní Růžičková. (Foto ČTK, ara)

Zemřela symbolicky v den výročí Divadla Husa na provázku, s nímž byla celý život spojená nejen jako herečka. Eva Truda Vidlařová (†73) absolvovala dopravní průmyslovku v Žilině a když přišla do Brna, zakotvila jako tajemnice právě na Provázku. Oplakává ji i Miroslav Donutil (70), kterému hrála manželku v Tankovém praporu.

„Měla velký smysl pro pořádek. Dokázala být kvůli tomu i velice nepříjemná,“ zavzpomínal na duši brněnské scény Donutil. Byli s Evou spojení nejen divadlem. Vidlařová se dostala dokonce blízko k Mirkovu oblíbenci Frantovi Kocourkovi, jehož historkami bavil svého času celý národ. „Vyprávím o Evě na svých deskách. Byla skutečně neuvěřitelná,“ říká herec. „Její život a osud by vydaly na knihu.“

Sešli se i ve filmech. Eva si například zahrála vesničanku v komedii Dědictví aneb Kurvahošigutntag, kde Donutil ztvárnil právníka, a měla větší roli manželky Mirka Donutila coby nadporučíka Růžičky v Tankovém praporu. Vedle toho Vidlařová nedokázala stát stranou politického dění. „Byla v divadle duší revoluce,“ připomněl Donutil. Na konci 80. let držela 16 dní hladovku za propuštění politických vězňů. Zřejmě si tak uhnala únavový syndrom.

Donutil v KARLOS SHOW: o Vánocích, Kocourkovi a kouzlu Gotta v lázních

Video se připravuje ...

„Originální herečka, nezaměnitelná postava, svérázná divadelní tajemnice, silná a odvážná žena se stala duší souboru a zůstala s námi do roku 1992, kdy ji začalo zrazovat zdraví,“ napsalo na své stránky Divadlo Husa na provázku. Eva dožívala nemocná na své chatičce. Až do posledních chvil se netajila tím, že ji doba, o kterou usilovala a bojovala téměř půl života, těžce zklamala.

Miroslav Donutil a Martin Donutil v Karlos SHOW! Jak slaví Vánoce a vzpomínají na Karla Gotta?

Video se připravuje ...

Proč jí říkali Truda?

Přezdívku Truda získala v roce 1975, když ji Bolek Polívka (71) vybral pro tuto roli v inscenaci Pezza versus Čorba.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.