Tajemství seriálu Doktor Martin: Mé ruce hrály za Donutila | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Tajemství seriálu Doktor Martin: Mé ruce hrály za Donutila

Miroslav Donutil
Miroslav Donutil (Foto Aha! – Jana Gogová, archiv Karla Paličky, ČT)

Na seriál Doktor Martin, který nyní reprízuje Česká televize, se dívá velice rád. Karel Palička (72) z Karolinky na Vsetínsku si v něm dokonce zahrál. A měl vcelku důležitou roli. 

I když jeho tvář budete na obrazovce hledat vcelku marně. On totiž půjčoval představiteli titulní role Martina Elingera Miroslavu Donutilovi, který se nyní dožívá 70 let, své ruce.

„Mirkovi jsem pomáhal ve speciálních lékařských záběrech. Oblékli mne do jeho oděvu a v záběrech jsou moje dlaně i paže. Třeba při resuscitaci, detailech ošetřování, odběrech krve, obvazování nebo píchání adrenalinu do srdce. Ale bylo toho samozřejmě mnohem více,“ vzpomíná na natáčení na Valašsku sympatický dublér, chlap, který má i po sedmdesátce páru jako málokdo široko daleko. Dlouholetý člen horské služby na Moravě.

Tykal si s Mirkem

„Štábu mne doporučil můj kamarád Roman Štvrtecký, už jsem byl v důchodu a byl jsem k dispozici, kdykoliv bylo potřeba. To bylo pro štáb příjemné. Jako člen horské služby jsem měl a mám bohaté zkušenosti se záchranou lidských životů, první pomocí, oživováním. To byla výhoda,“ vypráví s tím, že napřed měl velký ostych. Přece jen, Miroslav Donutil je pan Herec. „Potěšilo mne, že za mnou přišel a nabídl mi tykání. Od té chvíle byla spolupráce ještě daleko lepší,“ pochvaluje si ještě teď.

Donutil v KARLOS SHOW: o Vánocích, Kocourkovi a kouzlu Gotta v lázních

Video se připravuje ...

Točili na mnoha místech. Třeba na faře ve Velkých Karlovicích byla Elingerova ordinace. Vedle na parkovišti se mnohokrát radil celý štáb. „Je tady samozřejmě i železniční zastávka Velké Karlovice, jinak v seriálu ta protějovská. O pár kilometrů dál v Karolince zase stojí dřevěnice, kde v seriálu bydlela Martinova partnerka Lída Klasnová, kterou hrála Jitka Čvančarová,“ vysvětluje Karel. Točili i v rožnovském skanzenu, na Jezerném, v hospodě na hřebenu Javorníků na Kohútce. Právě tady Karel Palička čtvrt století sloužil u horské služby.

Nedůvěra jen na počátku

Karel Palička vzpomíná na nálady místních lidí, když se natáčelo. „Nejprve byli skeptičtí, moc štábu nepřáli, zase z nás budou Pražáci dělat blbce,“ takhle to viděli na začátku. Po čase bylo všechno absolutně v pohodě a místní si štáb i herce úplně oblíbili.“

Miroslav Donutil a Martin Donutil v Karlos SHOW! Jak slaví Vánoce a vzpomínají na Karla Gotta?

Video se připravuje ...

Valašská povaha

Ve štábu přilnul Karel prakticky ke každému, má správnou valašskou povahu, je to vstřícný, usměvavý chlapík. „Perfektně jsem si rozuměl s režisérem Petrem Zahrádkou, hlavním kameramanem Miloslavem Holmanem. Píšeme si se skriptkou Helenou Matouškovou i placovým režisérem Petrem Hartlem. Tady mám fotku z dotočné, bylo to skvělé, pivo teklo proudem,“ vytahuje snímek. Svou výpomoc s šikovnýma rukama začal v roce 2016 a skončil o dva roky později, kdy se dotočily poslední díly Strážmistra Topinky, série, která na Doktora Martina volně navazovala.

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.