Princ z Pyšné princezny Miloš Nesvadba (†95) nebyl jen herec: Maloval i Donutila! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Princ z Pyšné princezny Miloš Nesvadba (†95) nebyl jen herec: Maloval i Donutila!

Kolegu Radovana Lukavského (†88) zpodobnil, jak táhne pomyslnou káru ND.
Kolegu Radovana Lukavského (†88) zpodobnil, jak táhne pomyslnou káru ND. (Foto Aha! – Karel Kopáč, archiv M. Nesvadby)

Do vínku dostal dvě nadání. Miloš Nesvadba (†95), který ve středu zemřel na selhání organismu, byl herec a taky malíř. Zakládal dětské časopisy Ohníček a Mateřídouška a byl i u zrodu Dikobrazu.

Princ ze Země zacházejícího slunce z legendární pohádky Pyšná princezna maloval v televizi obrázky v přímém přenosu. Nejraději zvířátka a děti, které měl rád a kterým rozuměl. Proto měl pak velkou radost, že od dvou synů – známého mima Michala (62) a Martina (60), který pracuje v médiích – měl čtyři vnučky a vnuka.

Nuda na schůzích
Rád ale taky kreslil kolegy z Národního divadla, jehož členem se stal už v roce 1948. Za 66 let, co zde působil, jich namaloval požehnaně. „Nejlépe to šlo na schůzích ROH,“ prozradil Nesvadba na jedné výstavě ve zlaté kapličce. „Všichni tam seděli a nudili se. Já se taky nudil, tak jsem si takhle krátil dlouhou chvíli,“ přiznal vesele. Po sametové revoluci pak léta sdílel hereckou šatnu s Miroslavem Donutilem (69), který se tak pod jeho tužkou objevil mnohokrát – naposledy jako Sluha dvou pánů. Ze starší, tedy jeho generace vycházel Miloš dobře s Janem Pivcem (†72). Bydleli kousek od sebe a chodili spolu venčit pejsky. Vznikly ale i karikatury Karla Högera (†67) či Ladislava Peška (†79).

Začínal v šestnácti
Kreslil denně, odhadoval to na takových 20 kousků, z nichž manželka Jaroslava, první kritička, vybrala tak polovinu. „Nevím, kolik jsem mohl namalovat obrázků. Opravdu se to nedá. Jen si zkuste, začal jsem v šestnácti letech,“ bránil se Miloš spočítat svá díla. Napsal i řadu knih, které si ilustroval. Obrázky mohly jít do milionu kusů.

Bratr byl scénograf
Miloš měl bratra Jiřího (†83), který začínal jako scénograf, byl také výtvarně nadaný a později působil jako režisér. Podílel se např. na dnes již legendárním seriálu Tři chlapi v chalupě.

Skořepová ho nutila chodit
Dlouhá léta byli doyeny ND s kolegyní Lubou Skořepovou (†93). Odehráli spolu i poslední společné představení v roce 2014. Luba prý Miloše stále nutila, aby chodil, zatímco on chtěl pěkně sedět doma a malovat. „Je úplně posedlá, pořád všude chodí pěšky a cestuje na chalupu. Já na té naší nebyl dvacet let,“ říkal Nesvadba.

Dojatý Miloš Nesvadba (91) na pohřbu Skořepové (†93): Budu plakat...

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.