Zemřel Miloš Nesvadba: Vydechl rodině v náručí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zemřel Miloš Nesvadba: Vydechl rodině v náručí

Milošovy kresby byly vždycky optimistické.
Milošovy kresby byly vždycky optimistické. (Foto Aha! – Karel Kopáč, archiv M. Nesvadby)

Poslední měsíce mu poznamenal koronavir. Miloš Nesvadba (†95), který proslul nejen jako herec, ale také malíř, měl v dubnu půlkulatiny. Oslava odpovídala karanténě, ale jeho blízcí dělali, co mohli. Nesvadba si přál dožít stovku, jenže osud mu ji nedopřál. Zemřel v kruhu rodiny, obklopený těmi, které miloval.

Na svou ženu Jarku a dva syny Nesvadba vždy spoléhal. Rodina byla u něj na prvním místě. Rád o nich mluvil a byl na ně pyšný. Martin pracoval v médiích, Michal se částečně potatil a hraje pro děti. „Jsem rád, že na nás tatínek počkal. Byli jsme tak u něj, když odcházel,“ prozradil Aha! Michal Nesvadba (62), známý z Mim tria či Kouzelné školky. „Stačil jsem mu poděkovat za vše, co pro mě udělal,“ dodal dojatě.

Velké trápení

Poslední měsíce už žil princ ze Země zacházejícího slunce z legendární pohádky Pyšná princezna ve svém světě. „Táta úplně nechápe, co se děje, například proč mají lidé roušky. Ptá se, proč nevidí jejich úsměv,“ prozradil syn Michal. Nejvíc ale Miloše poznamenalo, že už nemůže malovat. Ruce nesloužily. Ilustroval za dlouhý život pro děti na padesát knížek, stál u zrodu dětských časopisů Mateřídouška a Ohníček. Malování byla jeho vášeň, potkával se v něm s manželkou Jaroslavou, která je kostýmní výtvarnice. Tvořili společně loutky.

Věrný divadlu

I když už Miloš několik let sám hrát nemohl, rád si se ženou zašel do vinohradského divadla, které měl nejblíž svému bytu blízko pražské Flory. „Na lidi z divadel vzpomínal nejvíc, hlavně z Národního, na jehož prknech hrál od roku 1948,“ prozradila jeho paní. „Jinak mu už paměť úplně dobře nesloužila, ale staré historky rád oživoval a vyprávěl,“ dodala.

Dojatý Miloš Nesvadba (91) na pohřbu Skořepové (†93): Budu plakat...

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.