Hezké počasí vs. covidové mutace? Prymula bez obalu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Léto vs. covidové mutace? Prymula bez obalu

Epidemiolog Roman Prymula
Epidemiolog Roman Prymula (Blesk:Jakub Poláček)

S blížícím se létem a sílícím sluníčkem naopak epidemie covidu. Jenže loňský scénář se opakovat nemusí. Myslí si to alespoň epidemiolog Roman Prymula (56), podle něhož do všeho může promluvit britská mutace.

Podle exministra zdravotnictví teplé letní měsíce ukázaly, že intenzita přenosu viru klesla asi o 40 procent. „Kdybychom to zprůměrovali s ohledem na britskou, jihoafrickou a další mutace, tak by se tento efekt de facto vyrušil. To znamená, že by se virus šířil podobně, jako tomu bylo v první vlně,“ uvedl pro web Lidovky.cz Prymula. Podle něj bude díky mutacím šíření viru rychlejší než během první vlny a zásadně rychlejší než loni v létě.

Blatný k Prymulovi: Kdo chce tvrdý lockdown, má jít příkladem!

Video se připravuje ...

„Je to signál, že opatření, která dřív byla účinná, už v této podobě účinná být nemusí,“ doplnil epidemiolog. Oproti loňsku už ale funguje očkování proti covidu, které má pomoci situaci zvládnout. A to přes to, že v Česku zatím vakcinace probíhá pomalu. To se má ale podle vlády brzy změnit, kdy v březnu má do země přijít přes milion dávek vakcíny a v dubnu dokonce více než 2 miliony.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.