Mrtví umělci znovu plní koncertní sály... Nechutné, nebo geniální? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Mrtví umělci znovu plní koncertní sály... Nechutné, nebo geniální?

Podle Guinnessovy knihy rekordů byla Whitney nejoceňovanější umělkyní všech dob.
Podle Guinnessovy knihy rekordů byla Whitney nejoceňovanější umělkyní všech dob. (Foto Aha! – Tonda Tran, Profimedia.cz, reprovideo)

Davy šílí, tóny první skladby přivádějí diváky do varu. Na jevišti se objevuje Whitney Houstonová (†48)! Co na tom, že zemřela před osmi lety?! Dnešní svět showbyznysu už si dokáže poradit i se smrtí. Milované hvězdy se vracejí, zpívají, baví a... vydělávají!

Měl to být jarní trhák, nakonec kvůli koronaviru z pražského megakoncertu v Kongresovém centru sešlo. Show s názvem Whitney Houston Hologram World Tour 2020 s plánovaným datem konání 26. března měla být zastávkou v celé šňůře koncertů, kterými zpěvačka v jiných koutech světa vyprodala sály. Na tom by nebylo nic divného, kdyby nebyla už osm let po smrti. A vlastně už to přestává být divné i tak. Zřejmě si na vystoupení hologramů, tedy formy zaznamenaného obrazu, která umožňuje zachytit a znovu zobrazit jeho trojrozměrnou strukturu, musíme zvyknout. A to i přes hlasy odpůrců, kteří vykřikují hesla jako: „Nechte mrtvé spát!“ nebo „Nechceme se dívat na zombie!“.

Podle hudebního skladatele a producenta Tomáše Kympla (45) se není co divit davům příznivců těchto koncertů. „Je to logické, vystoupení umělců za jejich života nestihli nebo prostě chtějí zažít tu strhující atmosféru a možnost sdílet zážitek s ostatními. Je to stejné jako dívat se na film třeba o Kleopatře nebo Karlovi IV. – ty už také těžko uvidíme živě,“ věří Kympl. „Takové představení je prostě show, kdy divák přistupuje na pravidla pořadatele a ten vynakládá nemalé úsilí a prostředky na to, aby působila co nejvíce autenticky.“

Davy šílí, tóny první skladby přivádí diváky do varu a ti se začínají vlnit... Na jevišti se objevuje Whitney Houston (†48)! Co na tom, že zemřela:

Video se připravuje ...

Rappera oživil táta Avatara
Průkopníkem, jedním z prvních takto vzkříšených umělců, jenž šokoval davy, byl rapper Tupac Shakur (†25), zastřelený v září 1996. 16 let po své smrti se objevil na pódiu festivalu Coachella a diváci šíleli! „Tak co je, k***a, Coachello?!“ zahájil své číslo, přestože festival vznikl až tři roky po jeho smrti. Pětiminutové vystoupení drsňáka po boku Dr. Dre (55) a Snoop Dogga (48) obletělo svět, dojalo zejména posledním záběrem, v němž se Shakur za zvuku doznívající skladby rozplyne do hvězdné záře. To ale ještě nešlo o hologram jako takový, ale o iluzi, jíž využívali už mágové v 18. století, takzvaného Pepperova ducha. Ten zjednodušeně spočívá v zrcadlení objektů prostřednictvím světla dopadajícího na nakloněnou skleněnou či plastovou desku. Práce na Tupacově výstupu trvaly řadu měsíců, podílela se něm společnost Digital Domain oscarového režiséra Jamese Camerona (66). Archivní záběry rappera doplnila počítačová grafika do věrného obrazu. To byl však jen začátek cesty, kterou pak ovládla společnost Base Hologram. Ta už stihla vrátit na pódia zpěváka Roye Orbisona (†55) nebo jednu z nejslavnějších operních pěvkyň 20. století Mariu Callasovou (†53). Hvězdou hudebních cen Billboard Music Awards se také v roce 2014 stal popový král Michael Jackson (†50), jemuž v téže době vyšlo posmrtné album Xscape.

Jakson na scénu!
Výstup hologramu zesnulé popové ikony Michaela Jacksona ale tehdy musel schválit soud, na který se obrátili zástupci technologických společností s protestem týkajícím se etiky. „Michael před smrtí takto nevypadal. Možná v 90. letech,“ komentoval záznam jeden ze zpěvákových fanoušků. „Radši bych zaplatil vstupenky na koncert hologramu Michaela než na většinu současných hvězd,“ dodal další. Pravdou zůstává, že technologie nikdy není tak skutečná jako živý představitel. Ani to však pořadatelé příliš neřeší. „Vlastně ani nemohou,“ uvedl Kympl. „Ten živý umělec už je zkrátka pryč, a pokud má jeho odkaz dál žít, všichni počítají s tím, že sebelepší hologram už bude jen obraz. Ale bude tady, to je na tom to lákavé.“

Whitney bez Whitney
Stejně jako neodpovídající podobu Jacksona (s ohledem na podobu v době úmrtí) lidé společnosti Base Hologram vyčítají, že »vystupující« Whitney je jejich milované hvězdě podobná jen vzdáleně. „Ani to bych jim nevyčítal,“ pokračuje Kympl. „Při jakékoli jevištní show scénograf, kostyméři, maskéři i režisér počítají s tím, že publikum scénu vnímá a vidí z určité vzdálenosti. Není to film, kde sebemenší detail musí být dokonalý, protože je vidět. Jevištní práce se přirozeně liší, protože tam jde o vnímání celku.“ Choreografie a režie představení s počítačovou verzí hvězdy se ujala Fatima Robinsonová (49), která se skutečnou zpěvačkou spolupracovala už v roce 1993 na videoklipu hitu I’m Every Woman. „Chtěla jsem se podílet na hologramové show Whitney, protože jsem ji milovala za jejího života,“ řekla Robinsonová. „A chtěla jsem znovu všem zpřístupnit pocit její přítomnosti. Její hudba se dotkla každé generace... Tak jsme vzali trochu filmové magie a přidali ji do našeho živého vystoupení,“ dodala. Na projektu spolupracovala a posvětila jej švagrová umělkyně Patricia Houstonová, která je zároveň i hlavní správkyní dědictví. Whitney tragicky zemřela v hotelu v Beverly Hills v roce 2012. Během své kariéry stihla získat šest cen Grammy, jednu Emmy, 22 dalších amerických hudebních cen a 16 hudebních cen Billboard.

Jacksonův dvojník Sergio Cortes o setkání s Michaelem: Poprvé to bylo v šestnácti!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.