Andresíková (†79) z Arabely: Život plný tragédií! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Andresíková (†79) z Arabely: Život plný tragédií!

Čarodějnice z Arabely Jana Andresíková
Čarodějnice z Arabely Jana Andresíková (Karel Kopáč)

Výčet všech příkoří snad nemá konce. Jana Andresíková (†79), která se do povědomí diváků nejvíc zapsala jako čarodějnice z Arabely, trpěla depresemi, pokusila se zabít, zastřelil se jí manžel, rok nemohla chodit, prodělala infarkt i mrtvici, měla Alzheimerovu chorobu, a navíc onemocněla koronavirem.

Osud Andresíkové by vydal na filmový scénář. O své místo na slunci musela bojovat už odmala. Tatínek nechtěl, aby se stala herečkou. Trpěla depresemi, které natolik gradovaly, že se pokusila o sebevraždu. Zachránila ji kamarádka.

Jedna noha kratší

První manželství s režisérem Janem Moravcem nevyšlo. Jan se tři roky po rozvodu stal druhým manželem Marty Kubišové (77) a Jana zaháněla úporné černé myšlenky prací. Život jí ale přisoudil těžkou roli. Herečka měla autonehodu, pod kola vozu jí spadl opilec. Odstartovalo to neuvěřitelnou sérii zranění v autě, která shodně poškozovala páteř. „Operovali mě a pak jsem musela rok ležet. Umíte si to představit? Těch operací pak bylo hodně, ani to nechci počítat,“ svěřila se. „A k tomu jsem nikdy pořádně nevěděla, zda ještě budu chodit. Už jsem si říkala, že jsem jako herečka vyřízená,“ přiznala Andresíková. Bohužel jí kvůli úrazům zůstala jedna noha kratší a musela nosit speciální boty.

Muž se zastřelil

Když se podařil skoro zázrak a mohla se opět svobodně pohybovat, prostřelil si její druhý muž hlavu. V bytě, který spolu obývali. „Řekl mi, že si jde dělat kafe, jestli chci taky,“ prozradila herečka a trochu se jí i po letech třásl hlas. Ale aby to nevypadalo, že si pro samé problémy nestoupla před kameru. Když to jen trochu šlo, točila. Zůstalo po ní na 50 filmů a přes 20 seriálů. Posledních pět let už pracovat nemohla, udeřil alzheimer, prodělala infarkt, a navíc i mrtvici. „Věděla, kdo je, a věci z dob minulých si pamatovala dobře. Ale neuměla například hospodařit s penězi a neznala najednou jejich hodnotu. Každý ji mohl lehko ošulit,“ prozradil Aha! její manažer René Kekely.

Přišla o dva domy

I když herečka v životě vlastnila postupně dokonce dva domy, jeden v Davli a druhý potom v Tišicích, skončila nakonec v domově pro seniory u Mělníka. Osud zase vystrčil růžky. Zlomila si při pádu nohu v krčku. Opět operace a skončila na vozíku, jako už předtím v životě mnohokrát. Naposledy o ni pečovali v centru následné péče v Mělníku. „Jana zemřela v pondělí na těžký zánět plic, přidal se k tomu i covid,“ popsal poslední chvíle nejslavnější pohádkové čarodějnice její manažer.

Museli ji namluvit

Její nezaměnitelný hlas využíval dabing, Jana Andresíková dlouhá léta namlouvala např. Whoopi Goldbergovou (64). V roce 2010 dostala v Přelouči Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu. Když ale natočila svou nejslavnější roli čarodějnice v Arabele, musela ji namluvit Jana Dítětová (†65). Andresíková totiž v té době ležela v nemocnici s poraněním páteře.

Věštba od Růžičkové

Když bylo Janě 44 let, řekla jí kamarádka Helena Růžičková (†67), že končí život, který mohla ještě ovlivnit. „Teď už budeš žít jen osud,“ prohlásila vědoucně. Andresíková jí po čase musela dát za pravdu. „Od té doby skutečně žiju jen osud. A měla naprostou pravdu v tom, že i když přijde situace, kterou bych se chtěla snažit změnit, není mi to nic platné. Bude to tak, jak je tam nahoře napsáno,“ smířila se herečka posléze s osudem. Tolik protivenství ale přece jen nečekala.

Pád z koštěte

Při sesedání z pohádkového koštěte po natáčení Arabely herečka nešťastně sesedla a obnovila si stará zranění. Znovu začala kulhat. Velkou oporou jí v té době byl kolega Rumburak Jiří Lábus (70).

Lábus vzpomíná

Pro Rumburaka Jiřího Lábuse nebyla Jana jen kolegyně, s níž natočil Arabelu a spadla klec. Vídali se i pak. „Byl jsem za ní v nemocnici, kde dlouho ležela kvůli autonehodě,“ řekl herec Aha!. „Měl jsem rád její hlas. Pamatuju se, že nejen hrála, ale taky učila na DAMU. Byla to s ní krásná práce, rád vzpomínám.“

Pohřeb bude

Jak bude vypadat poslední rozloučení s Janou Andresíkovou, zatím není jasné. Pohřeb ale bude. „Ano, s manželkou teď zařizujeme záležitosti kolem posledního rozloučení. Pohřeb by měl proběhnout buď ve čtvrtek nebo v pátek,“ potvrdil včera deníku Aha! Jan Binder, manžel hereččiny dcery Michaely.

Jana Nagyová známá rolí Arabely na cimbálu

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.