Zemřel kytarový bůh Eddie Van Halen (†65): Deset let bojoval s rakovinou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zemřel kytarový bůh Eddie Van Halen (†65): Deset let bojoval s rakovinou!

2015 V posledních letech bojoval s nádory.
2015 V posledních letech bojoval s nádory. (Foto Profimedia.cz)

Na pódiu byl virtuóz, předvádějící neotřelé riffy i techniky, v zákulisí se potýkal s alkoholem i drogami, z jejichž zajetí se vysmekl až na sklonku kariéry. Ve věku 65 let opustila svět skutečná rocková hvězda, kytarista Eddie Van Halen, autor či interpret hitů jako Jump anebo Eruption/You Really Got Me.

Deset let bojoval s navracející se rakovinou krku a jazyka, bohužel nemoc se v posledních měsících rozšířila i do mozku a dalších částí těla, i přes chemoterapii už Eddie zákeřnou chorobu znova neporazil. O jeho skonu v nemocnici v Santa Monice informoval syn Wolfgang. Zástup kondolencí od rockerů se pak jen začal hrnout. „Byls kytarovým bohem se skutečně krásnou duší,“ napsal mu »Kissák« Gene Simmons. „Byla to předlouhá jízda…“ vzdal Eddiemu poctu David Lee Roth, který v jeho skupině zpíval.

Není jediný
Do hudebního nebe zamířil i reggae zpěvák Johnny Nash (†80), autor hitu I Can See Clearly Now (1972) a objevitel ikony všech rastamanů světa Boba Marleyho (†36).

Rakovina z trsátek?
O původu rakoviny měl Eddie svoji teorii. „Nádor byl přesně v místě, kde jsem v puse držíval trsátka. Používal jsem kovová,“ prohlásil vloni. Právě hraní prsty, tzv. tapping, byla technika, kterou se Van Halen proslavil.

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.