Špátová o umírání Gotta: Myšlenky před smrtí a slova o holčičkách | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Špátová o umírání Gotta: Pocity před smrtí a dojemná slova o holčičkách

Jedna věc před smrtí Karla mrzela.
Jedna věc před smrtí Karla mrzela. (Foto ara)

Přesně rok strávila po boku hudebního velikána, který nás před dvanácti měsíci opustil. Prožila s ním to vůbec nejtěžší. Chvíli, kdy mu lékaři oznámili zdrcující diagnózu a následné umírání, bolest rodiny. Jaké byly poslední okamžiky národem milovaného Karla Gotta (†80), a co se v něm odehrávalo?

Ne vše se vešlo do dokumentárního snímku Karel. Olga Špátová (36) se dostala tak blízko, že mohla Zlatého slavíka poznat v celé jeho podstatě. A v podobě nejryzejší, skutečného, bez příkras. Karla měla příležitost sledovat téměř až do posledního vydechnutí. „Dokonce jsem měla možnost bavit se s Karlem o tom, jestli by si přál, aby ve filmu poslední rozloučení bylo. A vím, že si to přál… Až tak jsme si mohli s Ivankou a Karlem povídat,“ vzpomíná na náročnější chvíle natáčení režisérka dokumentu.

Celý rozhovor s Olgou Špátovou o posledních chvílích s Gottem si můžete poslechnout zde:

Video se připravuje ...

 

O smrti se ale prý až tolik nebavili. „Měla jsem ji možnost pozorovat... Moje původní představa byla jiná, měl to být nabíjející a posilující film, jenže jsem netušila, že můj hlavní hrdina odejde,“ přiznává poměrně dramatický průběh  v rozhovoru pro Reflex. „To, že jsem mohla na konci Karla a jeho rodinu sledovat, že mě dovolil tam být, že jsem tam mohla natočit situaci, kdy jsem cítila, jakoby rodina s pokorou čekala, kdy Karel odejde nahoru a byly při něm, to bylo silné. Holky i Ivanka se o něj staraly…,“ vybavuje si emotivní chvíle Špátová. „Ivana o něj sama pečovala velmi dlouho a to je něco, co bych si přála, aby lidi ve filmu pochopili a viděli,“ říká s respektem k jeho manželce, pro kterou byl zkrátka Karel opravdovou láskou. Pro Špátovou symbolicky zase to, co se odehrávalo mezi nimi dvěma.

Zlatý Karel

Špátová v rozhovoru pro Reflex také uvádí, že má pocit, že poznala opravdového Karla Gotta a že tomu bylo právě proto, že mu bylo osmdesát let. „Úplně maximálně šel sám za sebe,“ domnívá se autorka dokumentu, který bude mít 15. října oficiální premiéru. „Byl to pro mě nejpravdivější Karel, jak jsem ho mohla zažít. Tím, že věděl, že život bude končit, nemusel si na nic hrát. Měl krásný život, naplněný tvorbou a láskou, ničeho nelitoval, byl vyrovnaný,“ vzpomíná Špátová s tím, že to bylo krásné pozorovat. Opravdu umíral s vědomím nádherně prožitého života. Jen ho mrzelo, že své holčičky nemůže na jejich životní cestě provázet o něco déle. „Moje největší přání pro všechny čtyři dcery je, aby v té své životní cestě potkaly tak krásné a inspirativní lidi, jako jsem potkal já... Já bych to tak chtěl vidět a ovlivňovat,“ netajil se prý podle autorky dokumentu jednou nesplněnou tužbou.

Špátová zmínila ještě další Gottovo poselství: „Karel hodně věřil v osud a ve štěstí. Byl přesvědčený o tom, že když vám někdo něco nabídne, tak se toho máte chytit. Nemáte to nechat uplynout. Věřil i v to, že máme žít a nenechat svůj život proplout jen tak,“ uzavírá své vzpomínky na intenzivní rok s Mistrem.

Gottův film Karel má trailer: Ukazuje ho na kapačkách i ve chvíli, kdy mu doktor řekl prognózu:

Video se připravuje ...

 



Přečtěte si
amgal
1. 10. 2020 • 20:26

Mně umřel manžel v 57 letech a otravuju s tím každý den ? Už nechte Gotta odpočívat a dejte s ním pokoj.

mbmb
1. 10. 2020 • 18:10

Nechte už Gotta v klidu a nepište o něm

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.