Václav Neckář: POSLEDNÍ HOVORY PŘED SMRTÍ Menzela (†82)! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Václav Neckář: POSLEDNÍ HOVORY PŘED SMRTÍ Menzela (†82)!

Václav Neckář a Jiří Menzel
Václav Neckář a Jiří Menzel (Foto: Martin Hykl)

Přes padesát let byl Jiří Menzel (†82) součástí jeho života. Není divu, že se teď Václav Neckář (76) cítí jako bez jedné ruky. Naposledy spolu mluvili po telefonu nedávno. „Nenapadlo mě, že ho zdravím naposledy,“ řekl Aha! zdrcený zpěvák.

Když se Menzel v půlce šedesátých let chystal zfilmovat Hrabalovu novelu Ostře sledované vlaky, vybral si do role železničářského eléva Miloše Hrmy tehdy 23letého Neckáře. Poté, co film získal Oscara, ho režisér obsadil ještě do Skřivánků na niti. Film z roku 1969 ale putoval na dvacet let do trezoru. Z Jirky a Vaška se ovšem stali nerozluční kamarádi. Rozdělila je až smrt.

Meningokok...

„Jirku jsem naposledy viděl loni na podzim. Byl dobrý a připadalo mi, že je vše na dobré cestě. Přinesl jsem mu čokoládu, ostatně jako obvykle, miloval ji. Povídali jsme si o všem možném, ale především o Vlacích, to on moc rád,“ svěřil Aha! Neckář. „Do poslední chvíle jsem věřil, že se z útoku zákeřného meningokoka vykřeše jako já ze záchvatu mrtvice,“ konstatoval Vašek.

... a mrtvice

„Víte, po té operaci, bylo přesně 30. prosince, jsem za ním šel do Střešovic. Byl bezvadnej, naprosto v pořádku. Hned 1. ledna ale najednou upadl do kómatu a pak už bylo všechno špatně. Byl jsem za ním na Malvazinkách a potom ještě v jednom rehabilitačním ústavu za Prahou“ zavzpomínal zpěvák. „Nešlo mu po tom kómatu téměř vůbec mluvit, a tak jsem mu zařídil moji logopedku Marcelu Michaličkovou, která mě učila mluvit, když jsem byl po mrtvici,“ prozradil Vašek.

Nejdojemnější video: Olga zveřejnila poslední záběry Jiřího Menzela (†82)

Video se připravuje ...

Mluvil a cvičil

Jirka se dle jeho slov hodně snažil. Nejen mluvit, ale i cvičit. „On byl sportovec. Když bydlel ještě s rodiči ve Strašnicích, měl u postele ribstole. Každé ráno si na nich dělal rozcvičku. Prý ať to zkusím taky. Říkal jsem, že děkuji, že je mám také doma...“ pousmál se Neckář při vzpomínce. O to víc ho zdrtila zpráva, že Menzel je už »tam nahoře«.

Poslední ahoj

„Jo, je to velká škoda, že umřel. Přes padesát let byl součástí mého života. Od toho podzimu jsem mu už jenom volal. Tedy, volal jsem Olze a ona mu dala telefon na ucho. Pozdravili jsme se vždycky. Naposledy to bylo teď v létě. Netušil jsem, že mu ahoj říkám naposledy,“ dodal zpěvák tichým hlasem.

Hrabalův skvělý vypravěč

Velká část Menzelova díla jako režiséra byla spjata s dílem spisovatele Bohumila Hrabala (†82). Oba se dožili stejného věku. Už jeden z prvních Menzelových filmů – Perličky na dně z roku 1965 – byl zpracováním Hrabalových povídek. Na snímku se tehdy Menzel podílel s dalšími osobnostmi československé nové vlny. Podle Hrabalových knih pak režisér kromě Ostře sledovaných vlaků natočil také snímky Skřivánci na niti, Postřižiny či Slavnosti sněženek. Jeho poslední hrabalovskou adaptací a předposledním režijním počinem byl film Obsluhoval jsem anglického krále z roku 2006.

Poslední přání: Pohřeb se konat nebude 

Veřejné poslední rozloučení se zesnulým režisérem se konat nebude. Jeho asistentka Míla Řádová během pondělí oznámila, že Menzel si to tak přál. Pokud se uskuteční nějaký pietní akt, stane se tak podle ní zřejmě až s delším časovým odstupem. Oscarový filmový režisér, divadelní tvůrce i herec zemřel v sobotu ve věku 82 let.

Vyznání manželky Olgy: Jiřinko, děkuju za každý den! Smrtí nic nekončí...

Tři roky bojoval s vážnými zdravotními problémy. Svůj boj Jiří Menzel v sobotu večer bohužel prohrál. Režisér skonal v náručí své ženy Olgy (42), která zprávu oznámila světu až 24 hodin poté.

„Jiřinko náš milovaný, nejstatečnější ze všech statečných. Včera večer doma v našich náručích tvoje tělo opustilo náš pozemský svět. Bylo nám velkou ctí, že jsme tě mohly doprovodit na tvojí poslední cestě. Tvoje láska ke mně a našim holkám byla láskou, která si neklade podmínek,“ napsala Olga Menzelová v neděli pozdě večer na Facebooku. Oznámení zveřejnila v několika jazycích, čímž se informace o skonu nositele Oscara za snímek Ostře sledované vlaky ihned dostala do celého světa, a tak o ní informovaly i prestižní televizní stanice jako CNN nebo BBC.

„Jiřinko, děkuju za každý den, který jsem mohla být s tebou. Bylo to výjimečné. Děkuju i za ty těžké poslední tři roky. Stále jsi mi pomáhal. Svou statečností, chutí, neobyčejnou vůlí do života a humorem. Přeju ti hezkej obláček, jaks ty sám říkával...“ pokračovala ve svém vyznání na sociální síti Olga. „Smrtí nic nekončí a věřím, že se setkáme, ať už v jakékoliv podobě. Protože není možné, aby to tak nebylo. Hladím tě a milujeme tě z celého srdce navěky. Tvoje holky. Olinka, Anička, Evička,“ dokončila vzkaz i za jejich dcery.

Žena ho našla v bezvědomí

Před třemi roky se režisér nakazil meningokokem, nejspíš z klimatizace v letadle, když v Košicích připravoval operu Falstaff. V listopadu 2017 skončil v nemocnici poté, co jej doma našla v bezvědomí manželka Olga. Poté kvůli infekci podstoupil vážnou operaci mozku. Nějaký čas strávil v umělém spánku a od té doby probíhala jeho náročná rekonvalescence. Menzel strávil téměř rok v nemocnici a po rehabilitačních ústavech, než mohl být propuštěn domů, kde měl neustálou péči. Pohyboval se totiž jen na invalidním vozíku a pomoc potřeboval i s jídlem.

Krásná slova kolegů a přátel najdete v tištěné verzi Aha! 8.9.2020

Jak Menzel (†82) vzpomínal na Rudolfa Hrušínského: Bez něj jsem už nechtěl točit!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.