Smrt Milouše Jakeše (†97): Proč tolik tajností?! V LDN ŘÁDIL KORONAVIRUS! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Smrt Milouše Jakeše (†97): Proč tolik tajností?! V LDN ŘÁDIL KORONAVIRUS!

Milouš Jakeš
Milouš Jakeš (Archiv Blesku)

Zpráva o náhlém odchodu a ostře utajovaném pohřbu Milouše Jakeše (†97), jenž proběhl v úterý, veřejnost zaskočila. Dokonce i současní straníci, kteří k rodině někdejšího generálního tajemníka ÚV KSČ měli blízko, stáli prý mimo »dění«. Což je možná lépe. Jak totiž zjistil deník Aha!, před smrtí musel kovaný antikapitalista čelit ještě koronaviru!

Kariérní přesvědčený komunista, chaotický papaláš, jehož projev v Červeném Hrádku v červenci 1989 zároveň baví i děsí dodnes, a na stáří muž v tmavém kabátu a klobouku, který až do své smrti ze svých názorů neslevil. Tak si zřejmě dnešní Češi budou vybavovat Milouše Jakeše, který minulý čtvrtek zemřel. Izolován v nemocnici i kvůli výskytu koronaviru! Podle našich informací zemřel Jakeš přímo LDN Ústřední vojenské nemocnice v Praze. A to v karanténě! „Jedna z pracovnic oddělení byla pozitivně testována na koronavirus,“ sdělil Aha! důvěryhodný zdroj. To nám potvrdil také Ivan Jeřábek, náměstek ÚVN pro léčebnou a preventivní péči. „Ale to je asi tak čtyři týdny zpátky. Všichni pacienti pak byli negativně testováni,“ řekl k tomu včera náměstek Jeřábek. Odmítl tak, že by Jakeš, který u nich pobýval v pavilonu následné péče, zemřel na COVID-19.

Pohřeb manželky Milouše Jakeše:

Video se připravuje ...

»Zaskočení« soudruzi
Jakeš byl natolik odloučen od ostatního světa, že zpráva o jeho smrti zaskočila i současné straníky. „Nemám žádnou informaci, která by to potvrdila nebo vyvrátila a už jsem se ptal i lidí, kteří by to mohli vědět,“ napsal Aha! v úterý večer šéf KSČM Vojtěch Filip. Na webu komunistické strany se poté, co se zpráva rozšířila, objevilo jen prosté oznámení o úmrtí někdejšího generálního tajemníka a soustrast jeho rodině. Nic více, nic méně. Sama rodina se pak v přísném utajení a v nejužším kruhu rozloučila s Jakešem v úterý v motolském krematoriu.

Začínal jako šéfsvazák
Bývalý komunistický politik se narodil v jihočeské osadě České Chalupy v roce 1922 do rolnické rodiny. Záhy ale se přestěhoval do Zlína, kde začal pracovat jako montér v Baťových závodech. Jeho politická kariéra vzrůstala ihned po válce, kdy působil jako funkcionář Československého svazu mládeže. Před komunistickým převratem se angažoval v národních výborech a v letech 1950 – 1952 se stal předsedou jednotného národního výboru v už přejmenovaném Gottwaldově. V padesátých letech byl vyslán na studia do Moskvy a po návratu se dostal jako referent na ústřední výbor strany. V šedesátých letech patřil k zastáncům konzervativního křídla a kritikům Dubčekových reforem. Za normalizace se stal členem ÚV KSČ a v roce 1987 stanul v čele strany jako generální tajemník.

Libor Svoboda z Ústavu pro studium totalitních režimů pro Aha!: Jakeš pro socialismus dýchal, ale... Tanky odmítl vyslat!

Jak si Milouše Jakeše budou pamatovat dějiny?
Asi nelze jeho osobnost pochopit z jednoho ne moc vydařeného projevu… „Asi jako nejvyššího představitele tehdejšího režimu, přímého účastníka dění už v šedesátých letech, který ale nepatřil do skupiny autorů tzv. zvacího dopisu a současně jako člověka oddaného »myšlence«. Opravdu tomu věřil. Řadu věcí mu lze vyčítat, asi jeho největší zásluhou ale bude, že v devětaosmdesátém odmítl vyslat armádu.“

Mohla to být ale jeho zásluha?
Zdá se, že Jakeš sám byl v té době už trochu mimo dění... „Určitě v politbyru i v armádě byli daleko větší jestřábi, ale ne. Jakeš měl obrovskou moc. Nedovolil to.“

Byl ten klasický komunistický papaláš?
„To určitě ne. Byl ze skromných poměrů, režimem prošel od nejnižších funkcí a majetek a takové věci pro něj určitě nehrály roli. Byl to až do smrti normální člověk zaměřený na rodinu. Problémem ale třeba bylo, že strana vůbec neměla pojem, jak to v rodinách chodí, jak žijí mladí, nebo co poslouchají. Oni si jeli tu svou lajnu.“

Milouš Jakeš vzpomíná na věrnou komunistku Jiřnu Švorcovou

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.