Milouš Jakeš (97): Další převoz do špitálu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Milouš Jakeš (97): Další převoz do špitálu!

Milouš Jakeš
Milouš Jakeš (Foto Aha! – D. Malík, T. Tran, M. Přibyl, ara)

Kvůli tomu, že coby největší »zvíře« ve stranickém aparátu nezabránil střelbě do lidí, chtějí dostat žalobci Milouše Jakeše (97) před soud. Jenže ruka spravedlnosti je na bývalého generálního tajemníka ÚV KSČ momentálně krátká – kvůli zdravotním problémům skončil v nemocnici.

Podle informací deníku Aha! leží Jakeš od minulé soboty v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v Praze. Tedy ve stejném špitále, kde se sedmadevadesátiletý bývalý komunistický papaláš kurýroval s opakovaným zápalem plic. Mluvčí nemocnice Jitka Zinke včera sdělila, že prý nemá informace o tom, kdo u nich leží. Zprávy o pobytu v ÚVN však Aha! doložily hned dva zdroje z Jakešova okolí s tím, že jeho stav mu nedovoluje ani přijímat žádné návštěvy.

 

Narozeniny v léčebně
V posledních měsících a letech jinak vitálního Jakeše zdraví zrazuje stále častěji. Například letos v srpnu – právě v den jeho narozenin – fotoreportéři Aha! zastihli Jakeše v léčebně dlouhodobě nemocných v Roztokách u Prahy. V LDN však dlouho nezůstal, prý se tam jen doléčoval. „Synové teď pro něho shánějí ošetřovatelku,“ řekl tehdy Aha! dobře obeznámený zdroj. V únoru 2017 zase Jakeše nedaleko jeho bydliště srazilo auto. V květnu následujícího roku se pak potloukl po pádu doma a v říjnu téhož roku prodělal těžký zápal plic. Jenže zdraví není to jediné, co někdejší vrcholný politik musí řešit.

Vyhlídka na vězení
Jakeše, ale také bývalého federálního premiéra Lubomíra Štrougala (95) a exministra vnitra Vratislava Vajnara (89) chtějí žalobci kvůli zneužití pravomocí dostat před soud. Tvrdí, že kvůli jejich nečinnosti bylo od března 1976 do konce roku 1989 zastřeleno či roztrháno psy devět lidí, kteří se snažili překročit československé hranice, a nejméně dalších sedm lidí bylo zraněno. Obvinění si Jakeš a spol. vyslechli koncem listopadu. „V případě odsouzení jim hrozí trestní sazba 2 až 10 let,“ potvrdil Aha! Tomáš Jarolímek z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1. Jenže podle advokáta Jana Černého je případné odsouzení někdejších politiků během na dlouhou trať. „Zejména, pokud budou kvůli svému vysokému věku taktizovat,“ řekl advokát.

Porušil pakt
Proč lze Jakeš stíhat ještě po více než 30 letech? V roce 1976 totiž vstoupil v platnost Mezinárodní pakt o občanských a politických právech, jenž každému člověku zaručoval právo svobodně opustit kteroukoliv zemi včetně vlasti.

Milouš Jakeš vzpomíná na věrnou komunistku Jiřnu Švorcovou:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
mbmb
20. 12. 2019 • 03:40

vysoky vek soudruhu nejen u nas napovida ze sedet na schuzich a nepracovat je zdravejsi jak PTP

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.