Nemocný Milouš Jakeš (97): Mluví jen přes zavřené dveře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Nemocný Milouš Jakeš (97): Mluví jen přes zavřené dveře!

Květen 2019 – Na posledním »mecheche« komunistů letos v květnu Jakeš nechyběl.
Květen 2019 – Na posledním »mecheche« komunistů letos v květnu Jakeš nechyběl. (Foto Aha! – D. Malík, T. Tran, M. Přibyl, ara)

Útěk za kopečky? Tak toho se žalobci, kteří chtějí někdejšího nejmocnějšího muže Československa, Milouše Jakeše (97), dostat před soud kvůli zabíjení na hranicích, obávat nemusejí. Jakešovi už totiž domácí vězení naordinovali jeho synové!

Jak informoval deník Aha!, minulou sobotu poté, co se mu udělalo špatně, skončil bývalý generální tajemník ÚV KSČ ve vojenské nemocnici v pražských Střešovicích. A věrohodné zdroje z Jakešova okolí naznačovaly, že nešlo o nějaký rutinní rekondiční pobyt. „Nemůže ani přijímat návštěvy,“ sdělil Aha! informátor. To ale podle všeho není nic, s čím by se komunistický expapapláš ještě nesetkal.

Nesmí mluvit

Podle jiného zdroje už dva měsíce Jakešovi synové otce zamykají v bytě v Dejvicích. Ten mu za 7 milionů koupili poté, co otce přestěhovali z vily na Hanspaulce a tu pak dobře »střelili«. „Rodina nechce, aby s někým mluvil. Je z toho smutnej, protože je dost společenskej,“ popsal situaci u Jakešů zdroj. A když prý před nedávnem za expolitikem přijeli novináři z Ruska, aby ho vyzpovídali k výročí 17. listopadu, interview probíhalo přes zavřené dveře.

Samé problémy

Spíše než snaha ukrýt otce před vyšetřovateli, kteří jej viní, že v letech 1976 až 1989 nezasáhl proti zabíjení uprchlíků na hranicích, může být pravděpodobnější obava o něj. Ačkoliv ještě donedávna byl Jakeš schopný dojít si na nákup či ohřát si své oblíbené švestkové knedlíky, s přibývajícím věkem přestává být soběstačný. V srpnu jej museli dočasně dát do eldénky v Roztokách u Prahy a sháněli pro něj ošetřovatelku.

Expapaláši se stíháním nesouhlasí

Dva až deset let vězení hrozí Jakešovi, a spolu s ním bývalému federálnímu premiérovi Lubomíru Štrougalovi (95) a exministr vnitra Vratislavu Vajnarovi (89), za zneužití pravomocí úřední osoby. Toho se podle žalobců trojice dopustila tím, že v letech 1976 až 1989 nezasáhla, když pohraničníci s pomocí střelných zbraní a psů zabili 9 lidí, kteří se snažili z tehdejšího Československa utéct. Obvinění bylo všem třem sděleno ke konci listopadu. „Podali proti obvinění stížnost. O té dosud nebylo rozhodnuto,“ sdělil včera Aha! šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek.

Přišel a odpovídal, rodině navzdory 

Ani po revoluci Milouš Jakeš nepřevlékl kabát a zůstal přesvědčeným komunistou až do morku kostí. A se svými názory na staré i nové pořádky se rád podělil s ostatními. Možná proto se mu jeho rodina snažila zakázat mluvit s novináři. Ostatně o tom se mohl před lety přesvědčit redaktor Aha!, který zval tehdy třiadevadesátiletého Jakeše do redakce na chat se čtenáři. Ten to slíbil, ale po několika dnech otočil. „Omlouvám se, ale z vážných důvodů nepřijdu,“ řekl nejprve redaktorovi. Ten se však nedal odbýt a za Jakešem zavítal. A byl přitom svědkem telefonátu s jedním z příbuzných. „Z toho nevznikne nic pozitivního pro nás, pro tebe, pro stranu. To ti říkám znova. Děláš jim jen trojskýho koně,“ ozývalo se na celou místnost ze sluchátka. „Znovu jsem byl intervenován rodinou, že se na mě strašně zlobí,“ prohodil Jakeš. Vzápětí se ale vzpřímil a rozhodně řekl: „Tak jedeme!“ Svlékl tepláky, natáhl kalhoty a šlo se do redakce. Tam odpovídal i na jízlivé dotazy, třeba jednoho ze čtenářů zajímalo, jak se těší do pekla. „Dnes všichni odchází do krematoria nebo do země, pekla už se bát nemusí‚“ reagoval Jakeš a přidal k odpovědi smajlíka.



Přečtěte si
aveneta
20. 12. 2019 • 09:17

No Jakeš se dožil parádního věku.... každého čeká ten odchod do tzv. věčných lovišť...no, když vzpomenu na jeho dobu, jasně negativa, ale vše má dvě stránky mince a jako pozitivum této doby byl lepší pořádek, nepracující hajzlové byli stíhaní a nedávaly se jim ty dávky všeho druhu na úkor pracujících

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.