Prezidentem vyznamenaná Jitka Pelikánová (†87): NÁHLÁ SMRT V AZYLU! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Prezidentem vyznamenaná Jitka Pelikánová (†87): NÁHLÁ SMRT V AZYLU!

Jitka Frantová si zahrála hlavní roli v dramatu brněnské Reduty Hvězda stříbrného plátna.
Jitka Frantová si zahrála hlavní roli v dramatu brněnské Reduty Hvězda stříbrného plátna. (foto ara)

Ve věku 87 let zemřela v noci na pondělí známá herečka Jitka Frantová Pelikánová! Od ledna měla herečka žijící v Římě zdravotní problémy, které ale nesouvisely s novým typem koronaviru.

Se svým manželem Jiřím Pelikánem (†76), bývalým šéfem Československé televize a v letech 1955 až 1963 generálním tajemníkem a předsedou Mezinárodního svazu studentstva, odešla herečka do italského exilu v roce 1969. V Římě také zemřela. „Byla jsem měsíc v nemocnici, kvůli zápalu plic! Zhubla jsem osm kilo, ale snažím se jíst, abych byla opět silná,“ prohlásila ještě minulý týden tetička Boženka z legendárního československého seriálu z roku 1960 Robot Emil. „Ale koronavirus to nebyl! Jak mám teď spoustu času, tak jsem napsala nové představení plné argentinského tanga. Těším se na návrat na scénu,“ dodala.

Odvezla ji záchranka

Frantová se v neděli chystala poslouchat Prezidentský Pressklub rádia Frekvence 1. Přes stanici také poslala ještě v neděli odpoledne dopis pro Miloše Zemana (75). Ten ji v rozhovoru po 18. hodině po předání dopisu pozdravil. Podle našich informací už ale v tu dobu byla v péči lékařů. „V průběhu odpoledne se jí přitížilo. Její sousedka, která jí nakupovala, měla jediná klíče, zavolala záchranku. V té době si Jitka stěžovala na silnou bolest hlavy a nevolnost. Večer pak zemřela. Její srdčíko asi nezvládlo nápor zdravotních problémů z poslední doby,“ napsal Aha! manažer Frantové Gianluca Berti.

Pohřeb nebude

„Vzhledem k současné situaci jsou tady v Itálii pohřby stále zakázány, takže vyřešíme s úřady uložení jejích ostatků do hrobu. O situaci se zajímá i české ambasáda, jelikož až do svého skonu měla paní Jitka i české občanství,“ dodal manažer Berti. Miloš Zeman je připravený přes zastupitelský úřad vybavit smuteční kytici k místu jejího posledního odpočinku. Před pěti leti prezident herečce udělil medaili Za zásluhy, což vyvolalo protesty kvůli její údajné spolupráci s komunistickou Státní bezpečností (StB). Ona sama odmítla, že by pakt s komunistickou tajnou policií podepsala.

Nerada mluvila o stáří

I přes pokročilý věk nebyla herečka ráda, když se s ní někdo bavil o stáří. „Prosím vás, co je to stáří? To je jen pojem!“ řekla loni na podzim v Římě deníku Aha!. Frantová v minulosti viditelně prodělala plastické operace, ale nikdy je oficiálně nepřiznala.

Uměla několik jazyků

Díky jazykovým schopnostem se uplatnila na divadelních scénách v Itálii, Německu i Rakousku. Ve Vídni například ztvárnila hlavní postavu v Čapkově Věci Makropulos, za roli Madame Pace v Pirandellově hře Šest postav hledá autora získala v Itálii hereckou cenu Protagonisti.

Seznam vyznamenaných, kteří už nejsou mezi námi, najdete v tištěné verzi Aha! 21. 4. 2020



Přečtěte si
mbmb
21. 4. 2020 • 05:35

Diblík celý život , egoista jako Helenka V. a jiné hluboký co chodí kolem sebe.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.