Ladislav Frej v slzách: Nádor na slinivce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ladislav Frej v slzách: Nádor na slinivce

PRAHA-NOVÉ MĚSTO, ÚTERÝ 20:15  Po náročně operaci vyrazila Frejova přítelkyně poprvé do společnsoti.
PRAHA-NOVÉ MĚSTO, ÚTERÝ 20:15 Po náročně operaci vyrazila Frejova přítelkyně poprvé do společnsoti. (Foto - herminapress.cz a David Kundrát )

Ten nejhorší sen se stal skutečností. Poté, co Ladislavu Frejovi (78) zemřela manželka Věra Galatíková (†69) na rakovinu plic, našli lékaři nádor na slinivce jeho životní družce Gábině Mrkvicové (55). Ta se musela okamžitě podrobit osmihodinové operaci.

Představiteli mladého doktora Sovy z Nemocnice na kraji města se opět vybavily těžké chvíle, když jeho žena Galatíková, s níž žil 30 let a má s ní dvě děti, po pěti letech podlehla boji se zákeřnou nemocí. Osud mu přichystal další těžkou zkoušku. Gábina, se kterou je už 12 let, onemocněla před pěti lety rakovinou prsu. Musela se podrobit operaci a následnému ozařování. „To už snad stačilo,“ přál si herec. Jeho přání ale zůstalo, bohužel, nevyslyšeno...

Celá zežloutla
Před tři čtvrtě rokem se u jeho přítelkyně objevily problémy. „Najednou jsem celá zežloutla, ucpaly se mi žlučovody, doktoři mi je museli uvolnit a celá ta záležitost rozdráždila žlučník a slinivku,“ popisuje Gábina své trable. Uběhlo ale několik měsíců a našli jí zhoubný nádor na slinivce. „V Nemocnici na Homolce mne operovali osm hodin a slinivku mi vzali celou. Potom samozřejmě následovaly chemoterapie. Bylo to dost kruté období,“ netají Frejova přítelkyně, které slezly vlasy. „A tak jsem se rozhodla na radu Ládi pro změnu image a dala jsem se na ježka. A aby to byla jó změna, přestala jsem se i barvit,“ vysvětluje Gábina. I když se to snaží brát s humorem, do smíchu jí není. Čeká ji totiž kontrolní vyšetření na CT. 

Nechtěná role
Freje její nemoc vzala snad víc než ji samotnou. „Vím, co si prožil s Věrou... A teď ještě tohle se mnou?“ přemítá jeho partnerka. „Snažil se mě nelitovat, já ale na něm viděla a cítila, jak se musí přemáhat, aby to s ním neseklo. Jak vlastně bravurně odehrává svou roli, kterou vůbec nechtěl,“ říká o herci Gábina. „Moc mi pomohl. Nevím, jak bych to bez něho zvládla,“ dodává s vděkem.

Jedna rána za druhou
Operace slinivky navíc přišla ve stejnou dobu, kdy se Frej musel podrobit totální endoprotéze kolena. Aby toho nebylo málo, před dvěma týdny absolvoval ještě operaci prstu u nohy. „Je mi ho fakt líto. On to ale zvládá. Nutím ho teď, abychom chodili víc do společnosti. A tak jsme byli v úterý na premiéře muzikálu Zasněžená romance a teď jdeme na Simonu Stašovou do ABC. To se Láďa moc těší,“ prozrazuje Gábina, které prý také dělá dobře vyrazit mezi lidi.

Věra chemoterapie odmítla
Pět let bojovala Věra Galatíková (†69) statečně s rakovinou plic. Byla v rukou nejpovolanějších, operace se ujal profesor Pavel Pafko (79) a po prvním náročném zákroku následovaly samozřejmě chemoterapie. Ty už ale po druhé operaci herečka odmítla. Rozhodla se, že si poslední měsíce života nenechá zkazit a statečně všechny kolem připravovala na svůj odchod. Plicní nádor lékaři Galatíkové poprvé objevili v roce 2002. Silná kuřačka Věra okamžitě zahodila cigarety a podrobila se operaci. Po dvou letech se ale zákeřná nemoc vrátila a následovala další operace. Karcinom se ale v roce 2006 zase vrátil a už nešel operovat. Krutou zprávu Věře sdělil po dohodě s profesorem Pafkem manžel Ladislav s tím, že má tři měsíce života a Pafko nabízí chemoterapie. Ty herečka tentokrát odmítla. Nakonec herečka dýchala už jen za pomoci přístrojů. Tři dny před Štědrým dnem 21. prosince 2007 zemřela.

Ladislav Frej v Šíleně smutné princezně: S čím má největší problém?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.