S postiženým synem se Táňa Fischerová (†72) rozloučila: Na svou smrt ho připravila! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

S postiženým synem se Táňa Fischerová (†72) rozloučila: Na svou smrt ho připravila!

Taťana Fischerová (†72) podlehla rakovině 25. prosince.
Taťana Fischerová (†72) podlehla rakovině 25. prosince. (Blesk.cz - Dan Černovský)

Byl to nejdůležitější muž jejího života, na pohřbu Táni Fischerové (†72) se ale neobjevil. Nemohl. Syn Kryštof (44) přišel na svět s vážným postižením a většinu života prožil v ústavu. Díky rodině se s ním ale herečka a bývalá kandidátka na prezidentku stihla krátce před smrtí rozloučit.

Věděla, že jí tělo sžírá rakovina a její dny se pomalu chýlí ke konci. Nemoc jí navíc nedovolila dožít doma. Rodina pro ni zajistila hospic v Čerčanech. I když ji opouštěly síly a byla oslabená nemocí, díky rodině se Táně podařilo říct sbohem synovi, který většinu života prožil kvůli svému handicapu v ústavu. „Chci velmi poděkovat Tánině rodině, vzorně a s láskou se o ni dlouhodobě starali, a hlavně umožnili i poslední rozloučení Kryštofa s Táňou v hospicu v Čerčanech. Odešla tak smířená a vyrovnaná,“ prozradila kamarádka zesnulé Věra Roubalová (72).
„V květnu 2019 ležela po operaci doma v posteli a říkala mi, že láska pro ni není odměna, ale závazek,“ vzpomínala bývalá mluvčí Charty 77. „Nejvíce jsem si ji vážila za její přístup k synovi. Snažila se ho mít co nejvíce u sebe. Nebylo to s ním vždy jednoduché. Říkala mi, že se od něj učí trpělivosti. Jejich vztah byl ale plný vzájemné lásky,“ dodala kamarádka Roubalová.

Umírající Táně připadl těžký úkol – jako máma musela svého syna připravit na to, že už tu zůstane bez rodičů. Když před pěti lety náhle odešel jeho otec, skladatel Petr Skoumal (†76), Kryštof to nejdřív vůbec nechápal. „Už Petrovu smrt zpracoval. Je z toho takový rozcitlivělý, ale věří, že jeho duše žije dál s námi, takže říká, že tatínek je s námi z nebe dál,“ svěřila tehdy Aha! Fischerová. Skoumal podlehl stejně jako ona rakovině, ale nemoc mu napadala orgány tak rychle, že byl za sedm dní po smrti. Zatím není známo, jak to teď bude s Kryštofem po matčině smrti, ale dá se předpokládat, že bude dál v péči odborníků.

Rozpolcené vnímání
Fischerová sice porodila bez komplikací, ale po porodu došlo ke krvácení do mozku, které se na Kryštofovi fatálně podepsalo. V sedmi měsících bylo jasné, že je jiný a bude potřebovat dozor celý život. „Kryštof je rozpolcenej ve vnímaní. Na jednu stranu má zájem, na druhou bere jako konkurenci, co mu bere maminku,“ vyprávěla o svém synovi Táňa. „Už je velké štěstí, že nemá epileptické záchvaty. Tehdy nevěděl člověk dny ani hodiny, kdy to s ním šlehne a bude potlučenej,“ vzpomínala herečka ve své 13. komnatě na ČT. Péči o něj by sama nezvládla, a tak byl většinou pět měsíců u mámy a zbytek času v ústavu. Nerad se tam vracel, ale jinak to nešlo.



Přečtěte si
manunu
10. 1. 2020 • 11:08

Paní Fischerová se o svého syna starala jak jen to šlo. Péče o takto postižené dítě je velmi náročná. Nikdo nemá právo ji soudit a urážet, neměla lehký život,svého syna milovala. Bude to pro něj teď těžké bez maminky.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.