Smutný den Dagmar Havlové (66): POHŘBILA SVOJI SVATEBNÍ SVĚDKYNI! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Smutný den Dagmar Havlové (66): POHŘBILA SVOJI SVATEBNÍ SVĚDKYNI!

Dagmar Havlová odchází z pohřbu Táni Fischerové
Dagmar Havlová odchází z pohřbu Táni Fischerové (Pavel Machan a Martin Hykl)

Od ostatních smutečních hostů se držela spíše stranou. Pro Dagmar Havlovou (66) nebyla herečka a bývalá kandidátka na prezidentku Taťana Fischerová (†72) jen kolegyní, ale především blízkou kamarádkou. Táňa jí dokonce svědčila na svatbě s Václavem Havlem (†75).

Přes oči černé brýle, v ruce obrovský pugét bílých květů. Bývalá první dáma přišla ve středu dopoledne do strašnického krematoria jako jedna z prvních. Zato beze slov. Bylo to pro ni tak těžké, že se od sebe snažila odpoutat pozornost a schovávala se v hloučku několika známých za jedním ze sloupů před vstupem do krematoria. „Už jsem se k její smrti vyjádřila na svém Facebooku, zde by to nebylo vhodné,“ řekla deníku Aha! Havlová. Když se pak úderem 11. hodiny otevřela smuteční síň, vystála si dvacetiminutovou frontu před snímkem zesnulé kamarádky, aby k ní mohla položit květiny.

Leť, Taňuldo

Jakmile samotný obřad začal, snažila se ztratit v davu smutečních hostů. Bylo to pro ni hodně těžké. „S Táňou jsme byly před pětačtyřiceti lety ve stejném angažmá, s Táňou jsme čekaly ve stejnou dobu dítě, s Táňou jsem se radila, smála i plakala. S Táňou jsme na sebe byly napojené,“ napsala Havlová na svém Facebooku 25. prosince, kdy Fischerová prohrála boj s rakovinou. A z jejích slov byl cítit velký smutek: „Táňa byla jako anděl šustící křídly pro každého, kdo potřeboval pomoc. Leť, Taňuldo, nahoře Tě asi potřebují. Nikdy nezapomenu.“

Bílá rakev

Nad rakví pak místo Havlové pronesla smuteční řeč bývalá mluvčí Charty 77 Věra Roubalová (72). Se svou kolegyní z Činoherního klubu se loučil také herec a režisér Jan Kačer(83). Ten svůj projev začal dojemným oslovením: „Milovaná Táňo...“ Pak se za bílou rakví zatáhla naposledy opona a na věčnost Táňu Fischerovou doprovodila píseň z představení S úsměvem idiota v podání Táni a Jana Vodňanského (78). Havlová se poté zdržela jen nezbytně nutnou chvilku a vytratila se. Opět beze slov.

Kubišové bylo špatně

Krátce před začátkem posledního rozloučení s Táňou Fischerovou dorazila i Marta Kubišová (77). Nebyla na tom ale vůbec dobře, viditelně pohublá sotva popadala dech. „Promiňte, je mi strašně špatně, nemohu mluvit,“ omlouvala se zpěvačka.

Vladimír Franc na pohřbu Fischerové. Video zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
avina
9. 1. 2020 • 11:00

Sluneční brýle pro zviditelnění Dáši. Neplakala,neutírala si slzy,jen svou statností ,mohutností přečnívala.....

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.