Uplakané Vánoce Dagmar Havlové: SMRT NEJLEPŠÍ KAMARÁDKY | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Uplakané Vánoce Dagmar Havlové: SMRT NEJLEPŠÍ KAMARÁDKY

Syn Kryštof je vážně postižený.
Syn Kryštof je vážně postižený. (Reprofoto ČT1)

Ve věku 72 let podlehla o Vánocích rakovině herečka a bývalá politička Táňa Fischerová! Smutná zpráva snad nejvíce zasáhla její kolegyni a kamarádku Dagmar Havlovou (66), která se z návalu emocí vypsala na sociální síti.

Fischerová bojovala se zákeřnou nemocí dlouho. Před Vánocemi pak rakovina udeřila největší silou a bývalá kandidátka na prezidentku z voleb v roce 2013 už jí nedokázala čelit.

Těžké svátky
Dagmar Havlovou, které šla Fischerová v roce 1997 za svědkyni na svatbě s Václavem Havlem (†75), srazil skon kamarádky na kolena. „Umřela má nejlepší přítelkyně. Každý nese odchod svých nejbližších jinak. Já těžce a dlouho,“ začala její slova na Facebooku. „S Táňou jsme byly před 45 lety ve stejném angažmá, s Táňou jsme čekaly ve stejnou dobu dítě, s Táňou jsem se radila, smála i plakala. S Táňou jsme na sebe byly napojené,“ byl cítit z jejích slov pláč. „Táňa byla jako anděl šustící křídly pro každého, kdo potřeboval pomoc. Leť, Taňuldo, nahoře Tě asi potřebují. Nikdy nezapomenu,“ ukončila pak svou zpověď bývalá první dáma.

Bojovala statečně
Podle svých nejbližších bojovala herečka, která měla se skladatelem Petrem Skoumalem (†76) postiženého syna Kryštofa (43), statečně. Dokonce ještě na startu adventu pracovala. Veřejně naposledy vystoupila v polovině listopadu v živě vysílaném pořadu Tobogan Českého rozhlasu.

Utajené fotky ze svatby
Na zesnulou herečku zavzpomínal také bývalý starosta Prahy 3 Tomáš Mikeska (71). A to formou dosud nezveřejněných snímků ze svatby Václava Havla s jeho ženou Dagmar ze 4. ledna 1997 právě na radnici třetí městské části. Tehdy šla Fischerová herečce za svědkyni. Tehdejšímu prezidentovi sňatek odsvědčil Jan Tříska (†80).

Nenápadná herečka
Na filmovém plátně se poprvé objevila pod režijním vedením Vladimíra Čecha v československém dramatu Kohout plaší smrt v roce 1961. Hrála také například ve filmech Hotel pro cizince (1966), Lev s bílou hřívou (1986) nebo Svědek umírajícího času (1989). Po roce 1989 se objevila také v seriálu Konec velkých prázdnin (1994). V něm ztvárnila klavíristku.

Kandidovala na prezidentku
Táňa se vedle herectví řadu let věnovala také charitě a politické činnosti. Působila v nadacích a občanských sdruženích, v letech 2002 až 2006 byla poslankyní a v roce 2013 kandidovala jako nezávislá v prezidentských volbách.

Smutek kolegů

Marta Kubišová (77), zpěvačka
„Je to veliká ztráta. Byla to úžasná ženská, která měla až biblický osud se svým synem. Srovnávala se s tím úžasně.“

Jan Potměšil (53), herec
„Táňu Fischerovou jsem měl moc rád. Měl jsem to štěstí, že jsme se potkávali i na jevišti, především v Lyře Pragensis, při charitativní práci i v soukromí. Obdivoval jsem její sílu, odvahu, citlivost a zároveň noblesu. V mém srdci žije dál.“

Jan Kačer (83), herec
„V pátek volala a říkala, že se se mnou loučí. Odcházela s takovým něžným úsměvem. Já jsem se jí ptal, co tady bez ní budeme dělat. Ona mi na to odpověděla, že jsem se zbláznil, že tady bude všechno hezké.“

Michel Fleischmann (67), budoucí velvyslanec ve Francii
„Měli jsme společné dětství. Při návštěvách Paříže bydlela u mne. Po návratu z emigrace byla vždy přítomna všech rodinných sešlostí. Ta, která vše rozzáří, a i když se zlobí, usměje se na vás a vy víte, že jste udělal nějakou blbost.“

Na rozhovor s Dagmar Havlovou se můžete podívat zde: 

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.