Unikátní socha: Václav Havel poprvé celý z bronzu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Unikátní socha: Václav Havel poprvé celý z bronzu!

Bronzová socha exprezidenta už příští týden poputuje do Chotíkova k instalaci.
Bronzová socha exprezidenta už příští týden poputuje do Chotíkova k instalaci. (Foto Aha! – Jitka Pecharová,M. Protivanský, J. Poláček, J. Pecharová)

Velkou poctu se rozhodl vzdát exprezidentovi Václavu Havlovi (†75) majitel soukromé firmy v Chotíkově na Plzeňsku. V umělecké slévárně v Horní Kalné nechal odlít jeho bronzovou sochu.

Sochu v životní velikosti vyráběla slévárna přes čtvrt roku podle návrhu mladého umělce Petra Filipa. „Bylo to poprvé, co jsme vyrobili bronzovou sochu Havlovy celé postavy. Dosud to byly jen busty, kterých je minimálně 10 a jsou v několika zemích,“ uvedl spolumajitel slévárny Pavel Horák. Exprezidenta ztvárnil sochař v podobě, kdy byl aktivní.

„Nechtěl jsem, aby byl starý, ale aby působil uvolněné bez patosu,“ řekl umělec. Jak dodává, chtěl, aby na postavě byly vidět i prvky, kterými byl Havel proslulý, a to krátké nohavice či véčko, vztyčené prsty pravé ruky. I když si sochu nechal vyrobit soukromý podnikatel, asi 120 kilo vážící monument uvidí i veřejnost. „Bude stát v trávě před firmou, a to zhruba od poloviny listopadu,“ uzavřel sochař.

Michael Žantovský vzpomíná na tlumočení projevu Václava Havla v americkém kongresu:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.