Unikátní fotografie: Afrika kousek za Prahou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Unikátní fotografie: Afrika kousek za Prahou!

Mámo, já tě mám rád. Láska kousek za Prahou.
Mámo, já tě mám rád. Láska kousek za Prahou. (Foto Vojtěch Lukáš, David Dirga, Michal Köpping, Věra Kuttelvašerová-Stuchelová, Robert Marca Lehmann, scom, Profimedia.cz)

Před 30 lety se zde proháněly ruské tanky. Nyní 30 kilometrů od východního okraje Prahy narazíte na přírodu, která se podobá té v Africe. Nevěříte? Tyhle fotky vás přesvědčí!

Před téměř pěti lety u Milovic vznikla jedinečná rezervace. Organizace Česká krajina tam v lednu 2015 přivezla divoké koně, poté i zpětně šlechtěné pratury a zubry. „Šlo vůbec o první rezervaci na světě, kde se ve volné přírodě sešly tyto tři druhy velkých kopytníků pohromadě. Jde o naprostý unikát, který stojí za to vidět,“ řekl Aha! Dalibor Dostál, šéf ochranářské společnosti. Ta teď zveřejnila ty nejlepší fotografie, které v rezervaci za pět let vznikly. „Snímky nabízejí pestrý a poutavý pohled do rezervace. Často zajímavější, než může člověk spatřit na vlastní oči,“ říká Dostál.

Biotop k nerozeznání
Snímky jsou výsledkem mnoha výprav pětice fotografů do přírody. „Je důležité chodit do rezervace v různou denní i roční dobu. Pak je možné zachytit rozmanitost místní přírody,“ říká jeden z nich, Vojtěch Lukáš. Charakter místní krajiny je přitom podle něj naprosto unikátní. „Biotop, který je v rezervaci, je k nerozeznání od biotopů, které vidíte na safari v Africe,“ doplnil fotograf, jenž za snímky divokých zvířat projezdil celý svět.

Víte, že...
...v současné době je v rezervaci 73 divokých koní, 23 zubrů a 16 praturů? Plocha rezervace je nyní 240 hektarů, organizace by ji ráda ještě rozšířila.

Prosíme, nic tu nestavte!
Přestože jsou fotky pořízeny v rezervaci, která se nachází v hustě obydlené středočeské krajině, na snímcích je vidět, že zde krajinu nenarušují stavby nebo objekty. „Právě tato iluze volné, člověkem nenarušené krajiny je největším lákadlem, které do rezervace přitahuje turisty. Chtěl bych proto poprosit starosty okolních obcí, aby udělaly maximum pro to, aby se unikátní charakter této krajiny zachoval. Bez nových staveb, které by místní přírodě vzaly její největší kouzlo,“ říká Dalibor Dostál.

Zvířata i ve Sněmovně
Chcete vidět více zajímavých fotek unikátní přírody? Pak vyrazte do Poslanecké sněmovny. Velkoformátové fotografie pětice autorů jsou k vidění na výstavě ve dvou patrech atria do 29. listopadu.

Proč tu jsou?
Divocí koně, zubři a pratuři plní v rezervaci důležitý úkol. Díky tomu, že se zde pasou, pomáhají k obnově místní přírody. Výsledky jsou podle ochránců přirody skvělé. V okolí Milovic evidují enromní nárůst počtu motýlů a velké řady vzácných druhů květin.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.