Karel Gott (†80) PRAVDA O JEHO DŮCHODU! Na co má Ivana jako vdova nárok! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Karel Gott (†80) PRAVDA O JEHO DŮCHODU! Na co má Ivana jako vdova nárok!

Vdova Karla Gotta Ivana: Terčem nechutného útoku a lží!
Vdova Karla Gotta Ivana: Terčem nechutného útoku a lží! (archiv Blesku)

Tři týdny po smrti Karla Gotta (†80) se rozjel kolotoč úředních náležitostí s jeho odchodem! Po vystavení úmrtního listu, který už doputoval na radnici Prahy 5, by teď Česká správa sociálního zabezpečení mohla začít řešit vdovský důchod pro Ivanu Gottovou (43).

A podle propočtů deníku Aha! nebude malý. Gott bral totiž před smrtí podle informací Aha! měsíční penzi ve výši 34 550 Kč. Ivana Gottová by tak měla mít nárok na vdovský důchod ve výši 18 910 Kč a každá z dcer Charlotte Ella (13) a Nelly Sofie (11) pak na sirotčí důchod ve výši 15 782 Kč. Celkem by tedy všechny tři dohromady mohly měsíčně získat částku 50 474 Kč. Ale pozor! Stát vdovské ani sirotčí důchody nevyplácí automaticky. Ivana si o ně musí zažádat!

Penze na charitu


Karel Gott svůj důchod posílal od roku 2004, kdy mu bylo 65 let, na charitu. Poslední mu podle našeho zjištění přišel na účet v září, říjnový už nikoliv, protože zemřel. To dala České správě sociálního zabezpečení vědět matrika Prahy 5, kde zpěvák žil.

Vyvracel sumu


Kdysi se objevily spekulace, že Gottův důchod dělá 100 000 korun měsíčně. „To je naprostý nesmysl,“ řekl už dříve Aha!. „Když jsem ve svých 65 letech získal nárok na penzi, byla její výše okolo 20 tisíc korun,“ dodal tehdy.

Hrob rodina oznámí


Rodina Karla Gotta stále nesdělila, kde bude zpěvák pochovaný. „O místě posledního odpočinku pana Karla Gotta budeme veřejnost sami informovat, a to prostřednictvím oficiálních stránek www.karelgott.com,“ řekla včera deníku Aha! mluvčí Gottových Aneta Stolzová.

Jak dlouho budou peníze od státu brát?

Vdovský a sirotčí důchod patří do skupiny tzv. pozůstalostních důchodů. Zákon přesně určuje, kdo a jak dlouho má nárok je pobírat.
Na sirotčí důchod mají dcery Karla Gotta nárok dokud budou nezaopatřené. Tedy nebudou mít např. dostudovanou školu a nebudou si vydělávat. Maximálně je ale možné brát sirotčí důchod do 26 let věku. Vdovský důchod se pak obvykle pobírá po dobu jednoho roku. Po něm už má vdova na peníze nárok jen v přesně určených případech. Mezi ně patří péče o nezaopatřené děti. Takže dokud budou dcery nezaopatřené, měla by Ivana pobírat vdovský důchod.

Jak vysoké jsou důchody v Česku

Výrazně lépe než většina důchodců v Česku si z vdovského a sirotčích důchodů bude žít Ivana Gottová a její dcery. Proč? Protože i důchod manžela a tatínka byl výrazně vyšší než průměrný starobní důchod v Česku. A právě z něj se vdovský i sirotčí důchod vypočítává. Díky tomu Ivana a její dcery budou brát více než dvojnásobek českého důchodového průměru.

Průměrný starobní důchod 13 408 Kč
Průměrný vdovský důchod 8839 Kč
Průměrný vdovecký důchod 7883 Kč
Průměrný sirotčí důchod 7039 Kč

CELÝ ZÁZNAM: Zádušní mše za Karla Gotta (†80): Obřad plný slz hvězd

Video se připravuje ...

Jak vysokou penzi budete brát a kdy dosáhnete důchodového věku? Napoví Vám naše důchodová kalkulačka pro rok 2020>>>



Přečtěte si
xcarodejka
23. 10. 2019 • 08:30

Asi by měla legislativa zohledňovat , jestli je vdova ve starobním věku nebo není invalidní., Jestli je schopna si vydělávat, tak by se mělo zvážit, za bude pobírat vdovský nebo sirotčší důchod. Jsou tu ženy s minimálním invalidním/ později převedeným na starobní/ důchodem a musí nějak žít.

rubi
22. 10. 2019 • 09:44

Nevím jak to má paní Ivana, ale mě když umřel manžel, měl 14 000 Kč důchod, tak já dostala něco kolem 2000,- vdovský důchod a tento rok mě přidali 100,-Kč na vdovský. Tak žádná hitparáda to není. Musím žít hodně skromně.Hodně.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.