Režisérka Třeštíková: Smutná pravda o Formanovi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Režisérka Třeštíková: Smutná pravda o Formanovi!

Helena Třeštíková
Helena Třeštíková (Profimedia.cz)

Helena Třeštíková (70) na letošním festivalu v Cannes představila svůj nový snímek Forman vs. Forman. Režisérka se s Milošem Formanem (†86) několikrát setkala a velmi ho obdivovala. Týdeníku Sedmička prozradila, jaké byly jeho začátky.

Forman se nejprve prosadil v Československu, jako absolvent dramaturgie. Na FAMU se pak vrhl na režii a zaznamenal první úspěch. „Provedl tehdy takovou revoluci, když do té ztuhlé socialistické kinematografie přinesl pravý reálný život, a diváci to ocenili. Stal se respektovaným československým tvůrcem. Jenže pak ho osud zával do Spojených států, kde natočil svůj první film Taking Off, takovým trošku českým způsobem, a když použiji jeho slova, byl to propadák,“ řekla Třeštíková týdeníku Sedmička.

Po neúspěchu se Forman na dva roky octil v absolutní chudobě. „V té době žil sám, bez rodiny, kterou měl v Československu. Stal se imigrantem a neměl z čeho žít,“ popsala režisérka jeho těžké období. Naštěstí se mu v této nelehké situaci naskytla příležitost a to v podobě námětu k filmu Přelet nad kukaččím hnízdem.

Námět mu tehdy poslali dva začínající američtí producenti. „Poslali to více režisérům, které si pak pozvali, aby jim explikovali svoji představu. Jenže, jak mi vyprávěl Miloš Forman, v Americe vám nikdo neřekne nic předtím, než s ním podepíšete smlouvu. A on, jak byl zvyklý z Čech, jim okamžitě převyprávěl celý příběh, jak si to představuje od začátku až do konce, a díky tomu to dostal. Udělal film, který získal Oscara, a tím se ta jeho smůla prolomila. V tom je jedinečný a klobouk dolů před ním,“ svěřila se týdeníku Sedmička režisérka.

Helena Třeštíková dojatě slaví narozeniny a uvádí film Forman vs. Forman:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.