Premiéra dokumentu o Formanovi (†86): Třeštíková plakala dojetím! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Premiéra dokumentu o Formanovi (†86): Třeštíková plakala dojetím!

Dojatá dokumentaristka.
Dojatá dokumentaristka. (Foto: Refl ex/Nguyen P. Thao, Zbyněk Pecák)

Filmový festival hostil v pondělí dlouho očekávanou českou premiéru dokumentu Heleny Třeštíkové (70) a Jakuba Hejny (43) Forman vs. Forman. Režisérka ji ale celou proplakala.

Měla k tomu hned dva důvody. Za prvé – vzpomínky na Miloše Formana (†86), který byl pro Třeštíkovou velkým vzorem. „Byl zásadní postavou mého života. Byla jsem jeho velký divák, chodila jsem na socialistické filmy a najednou se objevily snímky nové české vlny. Forman, Chytilová... A díky nim jsem přišla na to, že ten film je pravda,“ tekly režisérce slzy.


Druhý nával emocí přišel ve chvíli, když umělecký šéf festivalu Karel Och (45) přinesl dokumentaristce na jeviště během premiéry květinu a popřál jí za všechny k nedávným 70. narozeninám.  Když se vyprodaný Velký sál hotelu Thermal zvedl ze židlí a sborově zpíval „Všechno nejlepší!“ plakala Třeštíková podruhé.


Odmítal být natáčen
Když Česká televize přišla s návrhem, aby Třeštíková natočila dokument o Formanovi, byl ještě režisér naživu. „Nebyl na tom ale dobře a nechtěl být natáčen. Takže jsme museli pracovat s velkým archivem záznamů z celého světa,“ vysvětlila režisérka.



Helena Třeštíkováuvádí film Forman vs. Forman:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
mcyzmkanc@...
2. 7. 2019 • 10:18

Přejít na SpFling.com - skvělé seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít sex partnera!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.