Štamgasti hospody Severka ze seriálu Most!: Kolik za to dostali? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Štamgasti hospody Severka ze seriálu Most!: Kolik za to dostali?

Z natáčení seriálu Most.
Z natáčení seriálu Most. (Foto Aha! – Helena Lacinová, Karel Kopáč, reprofo ČT)

Na televizní obrazovky vtrhl jako hurikán a málokoho nechal chladným! Aha! se vydalo po stopách seriálu České televize Most!, který se zrodil i natáčel v severočeském Mostě. Cesta vedla zákonitě do místní restaurace Severka.

Během pár dní se z poloprázdné hospody, která pamatuje socialismus, stalo vyhledávané místo. Servírka Jana Slapníčková bere dokonce rezervace na dny, kdy seriál běží v televizi.


Stejně jako v seriálu tady každý den parta štamgastů probírá, jak jde život. „S tím rozdílem, že při natáčení jsme pili nealko pivo. Ještě že už je po filmování,“ radují se chlapi u »slavného« stolu. „Jednu výhodu to mělo, smělo se tu kouřit. Teď chodíme zase na mráz,“ hlásil nezaměstnaný Karel (53), který má na kontě jeden natáčecí den. „Dostal jsem osm set korun. Přišly vhod. Oslovili mě přímo na místě,“ dodal.


V civilu chlastám
Hospodě postavené za socialismu vévodí obří televizní obrazovka, kde v současnosti opravdoví štamgasti sledují seriál a užívají si svých pět minut slávy. Stejně tak tomu bylo i o víkendu. „Jak je Luďan v Poště pro tebe, sledovali chlapi tamhle od toho stolu,“ ukazují štamgasti. „Já jsem balil tu jako předělanou ségru. A popral jsem se s ní tady. Spíš ji uhodil. Snad to nevystřihli,“ těšil se Honza (52), až přijde na řadu jeho chvilka slávy. Na otázku, co v reálném životě dělá, odpověděl k pobavení všech. „Chlastám.“ Víc prozradit nechtěl.

Hraju sám sebe – starýho dědka
Karel Novák (74), horník v důchodu, se do komparzu seriálu dostal regulérně na konkurzu. 
„Vy máte rád pivo. Chodíte do Severky?“ zavzpomínal na otázku pomocného režiséra. „Odpověděl jsem, že chodím. Za tři týdny mi zavolali, že budu hrát starýho dědka. Sám sebe,“ pousmál se muž, který v seriálu občas i prohodí nějaké to slovo. „Že se třeba chceme dívat na fotbal a tak,“ popsal senior. Do Severky chodí denně »na jedno«, když jde vyvenčit pejska.

„V sedmdesáti jsem podepsal smlouvu s televizí. Vyzkoušet se má všechno,“ vysvětluje, jak se k filmování dostal. Užívá si, když ho lidé poznávají. „Sestra na rehabilitaci si mě všimla a řekla mi to. Někteří při setkání mi říkají: „Tak co, herče.“ Neherec Karel oceňuje, jak slušně se ke komparzistům chovali herci, kteří ztvárnili hlavní postavy. „Pozoroval jsem je. I nás, v uvozovkách křoví, vždycky slušně pozdravili. Ten, co hrál Luďka (herec Martin Hofmann, 40), i ten cikánek, který hraje Frantu (neherec Zdeněk Godla, 43). Ten seriál život v Mostě vystihuje. Někdy je to ale nadsázka, a tak se to musí brát,“ dodává Karel Novák.

Pravý hostinský Emilek
Štamgasti mu říkají Emilku. Hostinský Emil (60) pracuje v restauraci Severka úctyhodných dvacet pět let. Ve filmu nehrál, ale filmařům pomáhal. „Připravil jsem jim stoly, jak potřebovali. Dal jejich ubrusy. Byl jsem většinou v kuchyni,“ řekl. „Občas vidím, že si lidé Severku zvenku fotí, ale dovnitř chodí spíš stálí hosté,“ řekl s tím, že vše se může změnit. Že v seriálu nehraje, mu prý líto není.

Nehrál, ale všem fandil
„Mně moje místo u stolu vůbec nevadí, i když jsou na něj ve filmu hlášky,“ usmíval se bývalý šéf party na hnědouhelném dole Jirka (52, vpravo). Sedává na židli seriálového Roma Franty (neherec Zdeněk Godla, 43). „Je to sympaťák. Pozoroval jsem, když řídil popelářské auto a měl tu na přechodu někoho srazit. Opakovali to snad desetkrát,“ vzpomínal Jiří. Sám ve filmu nehrál, ale všem fandil.

V pondělí vyprodáno
„Lidé si chodí zamlouvat rezervace na pondělí (den, kdy seriál vysílá Česká televize, pozn. red.). To bude narváno. Už mám skoro plno,“ řekla servírka v Severce Jana Slapníčková a ukázala na dva mladé muže u stolu štamgastů. „Zrovna ti jsou tady kvůli seriálu,“ prozradila. V podniku pracuje čtvrtým rokem a dodává, že od skutečnosti se seriálové hlášky prý moc neliší.

Stůl štamgastů
U stolu štamgastů v Severce seděl o víkendu Miroslav Vítr (34), dělník z Mostu, který vzal na pivo kamaráda Lukáše Lodra (35) z Plzně. „Manželka pochází z Mostu. Přijeli jsme na návštěvu za tchyní,“ začal vyprávět Lodra, který kamaráda požádal, aby mu slavnou seriálovou Severku ukázal. „Podle vyprávění manželky si myslím, že scény ze seriálu jsou reálné, i když s určitou nadsázkou,“ řekl Plzeňák, který chce poznat i další místa, kde se natáčelo.

Atrakce pro turisty
Stůl, odkud se seriálová parta dívala na Poštu pro tebe, v sobotu obsadili filmoví turisté. Partu mladých lidí na pivo přivedl Vláďa (25) z Litvínova (uprostřed vpravo). „Jedna z podmínek, že přijedeme, byla, že nás vezme do Severky, kde se natáčel seriál Most!,“ řekla Lenka (23) z Českých Budějovic (druhá vpravo od pípy). Z jihočeské metropole je i její kamarádka Martina (21). Jakub (30, u stolu první vlevo), přijel doplnit partu z Prahy.

Luďek bydlel na Zahražanech
Rohový dům v mostecké domkářské čtvrti Zahražany, kde v seriálu bydlel hlavní hrdina Luděk, ukáže každý z místních velmi rád. „Už je to dávno, co to tu točili. Od té doby se nic s domem nedělo,“ řekl jeden z obyvatel.

Do Severky chodil i scénárista
Petr Kolečko (34) se při psaní scénáře inspiroval přímo na místě. „Z Mostu pochází moje manželka a hospodu Severka jsem navštěvoval s tchánem. Postavy jsou inspirované skutečnými předobrazy. Tedy některé. To je důvod, proč se seriál odehrává v Mostě. Nenapadlo mě to přesouvat jinam,“ přiznal scenárista a dodal: „Některé z postav mají svoje reálné předobrazy v chlapech ze Severky a k nim patří i Rom Václav, který se částečně stal inspirací pro seriálového Frantu.“ Režie se ujal Jan Prušinovský (39).

Trailer na seriál Most! České televize:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
aveneta
15. 1. 2019 • 09:48

Jo...celkem výstižný seriál o spodině města Mostu

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.